ZIUA MORȚILOR - Cimitirile din zona Moisei-Borșa s-au umplut de lumină și flori

A fost Luminația în seara zilei de 7 noiembrie în cimitirele din zona Moisei-Borșa, ziua în care oamenii și-au adus aminte de cei care nu mai sunt printre noi. Față de anii trecuți, în acest an lipsit paharele de pălincă, dar și împărțitul prăjiturilor de sufletul morților.

ZIUA MORȚILOR - Cimitirile din zona Moisei-Borșa s-au umplut de lumină și flori

Cu mic, cu mare oamenii s-au adunat la cimitire, au asistat la slujba religioasă păstrand distanța socială cerută de autorități din cauza pandemiei de coronavirus. S-a purta mască de protecție tot timpul, oamenii au venit, aprins o lumanare, au rostit o rugăciune și au plecat spre casă. 

Cimitirile s-au luminat de la lumina candelelelor și a lumanărilor aprinse la fiecare mormant, chiar și la cele lăsate în paragină. Dincolo de partea aceasta a cinstirii memoriei celor plecați dintre noi, Luminația este pentru unii un business. Acum se vand foarte bine florile, candele de diferite mprimi, lumanarile sau coroanele care se pun pe morminte. Cele mai căutate sunt buchetele de crizanteme, dar și florile din plastic. Copiii primeau dulciuri anii trecuți, dar acum din cauza COVID obiceiul nu a fost prezent anul acesta, oamenii preferand să stea departe unii de alții.