„Ziua minerului” rămâne… o amintire pentru ortaci

1
29

„Ziua minerului” este marcată în fiecare an în data 6 august, dată la care sunt comemorați minerii uciși în timpul grevei de la Lupeni, din august 1929. În această zi sunt comemorate victimele numeroaselor accidente de muncă din minerit.

Greva muncitorilor mineri de la Lupeni a izbucnit în 5 august 1929 din cauza nerezolvării conflictului de muncă dintre minerii din Valea Jiului și societățile carbonifere, referitor la încheierea noului contract colectiv de muncă. Muncitorii cereau să se prevadă: ziua de lucru de opt ore, mărirea salariilor cu 40%, revizuirea salariilor pe categorii, distribuirea retroactivă a unui procent de 15% din veniturile societății, desființarea amenzilor dar și alte criterii pe care le cereau.

În 6 august, ostașii trimiși să potolească conflictul au deschis focul asupra minerilor, fiind uciși 22 dintre ei, și alți 58 răniți, potrivit volumului ”Istoria României în date”, din 2003.

# Cum se sărbătorea pe vremuri ziua minerului

Vasile Leș, din Baia Mare, își amintește cu drag de „Ziua minerului”, zi pe care minerii au sărbătorit-o până prin anii 2005-2006, înainte să se închidă minele din Maramureș.

Acesta a fost angajat din anul 1980 la IPEC Maramureș în funcția de topograf, iar din 1997 a început munca la Remin Baia Mare (fosta Centrală a minerilor), acolo activând ca inginer la Serviciul Salubrizare. Ulterior a fost lider sindical, calitate pe care a avut-o la momentul închiderii minelor din zonă.

„În ultimii ani, sărbătoream Ziua minerului în prima duminică din luna august. Fiecare exploatare minieră avea o cabană sau un obiectiv turistic în apropiere, unde minerii mergeau împreună cu familiile și sărbătoreau. Era ca un fel de festival. Veneau interpreți de muzică populară, erau concursuri, mâncare, băutură, veneau inclusiv tarabe. Unitatea punea la dispoziția fiecărui miner un bon cu alimente și beri. Îmi amintesc cu mare drag de etapa aceea. Această sărbătoare a avut loc în fiecare an, până prin 2005-2006 când s-a închis mina”, ne povestește bărbatul.

# Redeschiderea minelor, imposibilă în Maramureș

Cu toate că sunt voci care vorbesc despre redeschiderea mineritului în Maramureș, Vasile Leș consideră că acest lucru este aproape imposibil la noi în județ.

Nici vorbă de redeschis minele la noi în județ. S-au distrus toate uzinele, iar redeschiderea lor este aproape imposibilă. Ar trebui redeschis totul cu lucrări noi, investiții enorme, care sunt costisitoare. Nu văd cine ar fi de acord și dispus să facă asta pe viitor. În Maramureș, eu zic că e imposibilă redeschiderea lor, dacă s-ar mai putea undeva redeschide ar fi în zona Devei. Bine ar fi să fie doritori care să investeacă și aici, dar nu cred că există”, spune acesta.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here