Ziua imnului național al României, sărbătorită cu măști

0
29

Pe platoul din fața Palatului Administrativ din Baia Mare, au avut loc manifestații cu ocazia comemorării imnului de stat al țării. La acestea au fost prezente oficialități ale Maramureșului, reprezentanți ai Jandarmeriei, soldați ai Unității Militare din Baia Mare, precum și Fanfara Municipală condusă de dirijorul Florin Mătăsaru.

În discursurile lor, oficialitățile au punctat importanța imnului în istoria noastra. De asemenea au precizat și faptul că, deși au trecut peste 180 de ani de la apariție, versurile imnului sunt de actualitate.

“Strâns legat de evoluția istorică a națiunii, imnul național s-a impus peste tot printre simbolurile statului. Imnul național este cântecul ce aduce omagiu înaintașilor noștri. Este melodia ce trezește fiori și întărește crezul în puterea de continuă devenire a neamului. Imnul național trebuie recunoscut pretutindeni în țară dar și dincolo de hotarele ei”, a spus Clara Gușet, director la Arhivele Statului Maramureș.

“Imnul este o reacție identitară a oricărui neam. Având până în prezent 17 imnuri, fără acest simbol nu putem fi români. Gândurile profunde și umaniste din versurile imnului național să ne inspire în această perioadă de pandemie”, a subliniat prefectul de Maramureș, Silviu Ungur.

“Prin versurile și melodia sa mobilizatoare, imnul național face referire la istoria poporului român, la descendența noastră daco-romană, la parcursul nostru istoric, la valorile noastre fundamentale (limba română, marile noastre personalități, unitatea și fraternitatea poporului român). De fiecare dată când îl auzim sau cântăm, imnul nostru trebuie să ne mobilizeze. Imnul nu trebuie să fie doar un cântec pe care îl intonăm doar la momente oficiale, ci trebuie să rămână un cântec de veghe la suveranitatea, demnitatea și la valorile noastre românești”, a spus Doru Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.

“Un fior îmi cuprinde ființa declanșând lacrimi de bucurie și de mândrie: bucurie pentru neam și mândria de a fi român. Îndemnurile imnului sunt mai actuale ca niciodată” este mesajul transmis de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, prin viceprimarul Noemi Vida.

“Este ziua imnului național și îl intonăm cu un sentiment înălțător de fiecare dată”, a susținut Florin Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale din Baia Mare.

Manifestările de pe platoul Palatului Administrativ s-au încheiat cu un spectacol susținut de Fanfara Municipală și intonarea imnului național.

Scurt istoric al imnului de stat

Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu este un prim punct de referință în istoria imnului național. Unele cântece, precum “Mugur, mugurel”, au avut o largă circulație fiind intonate asemenea unui imn. George Barițiu susținea în ajunul Revoluției din 1848 că muzica “deșteaptă în piepturile noastre sentimentele cele mai avântate, nădejdile și bucuriile noastre”. “Marșul lui Iancu”, “Horea Ardealului” au trezit speranță și au generat entuziasm în sufletele românilor de pretutindeni.

Primele preocupări în realizarea imnului de stat sunt înregistrate în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. El a organizat un concurs în acest scop între anii 1861 – 1862. Ca rezultat, melodia fără versuri “Marș Triumfal și Primirea Steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor”, a fost folosită ca imn național până în 1884.

Născut la Bistrița în 1816, Andrei Mureșanu, creează versurile imnului “Deșteaptă-te, române!”. Conform specialiștilor, Anton Pann este cel care a transpus pe muzică versurile lui Andrei Mureșanu. Intonarea imnului național a insuflat curaj în momentele cruciale ale istoriei românești, fiind intonat în timpul Războiului de Independență, dar și a primului și celui de al doilea Război mondial.

După abdicarea regelui, în 1947, imnul “Deșteaptă-te, române!” a fost interzis. Intonarea acestuia urma să fie pedepsită cu ani grei de închisoare. În ziua Revoltei de la Brașov din 1987, muncitorii români au intonat din nou “Deșteaptă-te, române!”. În 1989, în toiul Revoluției, imnul s-a înălțat pe străzile din Timișoara, București și în alte localități de pe cuprinsul României. Din 24 ianuarie 1990, prin decret de lege, “Deșteaptă-te, române!” devine imnul de stat al României.

 

În 1998 s-au împlinit 150 de ani, de la Revoluția din Țările Române. La momentul acela, Guvernul a adoptat Legea 99 care proclamă ziua de 29 iulie ca ziua imnului de stat al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here