ZIUA HOLOCAUSTULUI - Peste 700 de evrei din zona Lăpușului ajungeau la Auschwitz

Azi maramureșenii, dar nu numai, își aduc aminte de evreii care au ajuns să fie exterminați de naziști în lagărele morții. Maramureșul a avut în aproape toate localitățile sale evrei, dovadă fiind multe cimitire evreiești care există și azi, unele lăsate în paragină, altele întreținute.

ZIUA HOLOCAUSTULUI - Peste 700 de evrei din zona Lăpușului ajungeau la Auschwitz
„Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, stabilită pe 27 ianuarie, a fost marcată în mediul on line printr-un proiect denumit WeRemember(#NeAmintim), de elevii Liceului Tehnologic Grigore C. Moisil și ai Liceului Teoretic Petru Rareș, deoarece este important ca „generațiile următoare să își amintească și să nu uite!”.

Înainte de perioada interbelică, în orașul Târgu Lăpuș a existat o puternică comunitate evreiască. În anul 2018, a avut loc ceremonia de dezvelire a Plăcii Memoriale, realizată cu sprijinul Primăriei Orașului Târgu Lăpuș, pe locul unde a existat fosta Sinagogă. Aceasta a fost instalată în memoria celor 717 evrei care au trăit în Tg Lăpuș și vecinătăți, și care au fost deportați în luna mai - anul 1944 de către Autoritățile Fasciste Maghiare la centrul Auschwitz Birkenau, fiind ucise de Germania Nazistă. Inițiativa a aparținut doamnei Amy McDonald, profesor de științe sociale la Liceul Shades Valley în Birmingham, Alabama, USA, care a avut oportunitatea de a vizita Tg Lăpuș în anul 2016, când se documenta despre viața lui Max Steinmetz, supraviețuitor al Holocaustului din orașul nostru. După această vizită a publicat o carte intitulată „Determinat să supraviețuiesc"”, anunță Primăria Targu Lapuș. 
H.D.