ÎN JUDEȚ – Zgărdanele și clopurile cu mărgele, din nou la modă

1
73

Dacă dorești să-ți umpli timpul cu ceva util, ușor de făcut și plăcut, Maria Popenciuc din Lăpuș ne vine în ajutor. De mai bine de doi ani, aceasta a găsit o pasiune în arta tradițională. În timpul liber a început să facă brățări din mărgele, zgărdane, clopuri dar și traiste. Spune că sunt niște activități plăcute, bine plătite, pe care le face în timpul liber.

„Am început acum doi ani și ceva să fac clopuri, brățări, zgarde. De regulă fac când sunt pe lângă casă și prind un pic de timp liber sau iarna, atunci e și mai mult timp. Eu doar le fac, apoi fiica mea mi le distribuie mai departe. Recent a trimis brățări în Spania”, ne povestește Maria Popenciuc. Alte produse ale femeii ajung la târgurile tradiționale organizate în diferite colțuri ale țării.

# Ușor, plăcut și profitabil

Doamna Maria ne mai spune că munca aceasta nu este deloc una grea, iar câștigul e unul chiar frumos. Brățările și zgărdanele le face pe gherghef (cadru de lemn pe care se întinde pânza sau materialul, pentru a fi brodat) cu acul. Pentru brățări, de exemplu se folosește ață mai tare pentru că, având mult contact cu apa, ața e posibil să se rupă dacă nu este suficient de rezistentă. „Într-o zi, de exemplu, pot face cinci brățări, în schimb la zgărdană ia mai mult timp, pot face una pe zi. Lucrurile cu motive tradiționale, în general, au un preț bun, pentru că sunt căutate și prețuite atât de noi, cei din zonă, cât și de turiști sau de străini. Pălăria, de exemplu, constă 1000 de lei. Zgarda este 60 de lei. Brățările de 8 martie, spre exemplu, le-am vândut cu 10 lei bucata, iar pe lângă asta mai fac uneori și traiste tradiționale. Acestea costă 80 de lei bucata. Prețurile sunt gândite să fie cât mai accesibile pentru cumpărători. Nu toată lumea are bani mulți să-și permită lucruri scumpe, de aceea unele por fi achiziționate de toată lumea, pentru că au preț accesibil. În Spania, de exemplu, au fost cerute brățările. Dar se vând de toate. Cum le fac, le tot distribui. Uneori mă uit la cântăreții de muzică populară și dacă văd că poartă ceva ce-mi place, o zgardă de exemplu, o fac și eu”, ne povestește lăpușanca.

# Noua modă la Lăpuș

Fiica Mariei Popinciuc ne spune că este tot mai căutat clopul cu mărgele, cumpărat de către tinerii lăpușeni. Nu pentru a fi purtat pe cap, ci în mașină! E noua modă, tot mai prezentă în Lăpușul Românesc. Tinerii își expun clopurile pe bordul mașinii în semn de mândrie și păstrare a tradiției lăpușene.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here