VIȘEU DE SUS - Primarul și oazele de optimism

Investiții în Sănătate la Vișeu de Sus.

VIȘEU DE SUS - Primarul și oazele de optimism

„La Vișeu de Sus rata de infecție se învârte în jurul cifrei de 2, așa că școala funcționează conform scenariului stabilit de Ministerul Sănătății și cel al Învățământului. Lângă liceu, într-o sală de sport, aproape de spital, noi am pregătit încă un centru de vaccinare. S-a investit acolo, s-au dotat spațiile în așa fel încât să începem vaccinarea în funcție de numărul de vaccinuri pe care le primim, să nu rămână vaccinuri neutilizate. E și un comandament pe care-l aplică foarte bine directorul Spitalului Vișeu de Sus, dl. Cristian Vlad”, ne spune primarul Vasile Coman.

În privința personalului medical, primarul punctează că există mulți medici tineri care-și doresc să lucreze la spitalul din Vișeu de Sus. Pe aceștia se bazează eventualele extinderi ale centrelor de vaccinare din zonă, Vișeu de Sus deservind în procesul de vaccinare anti-Covid atât zona Petrova-Ruscova-Bistra-Poienile de sub Munte cât și Valea Izei.

În acest context, în care se vorbește despre investiții în sănătate, la Vișeu de Sus acestea sunt în derulare. „În luna martie sau început de aprilie se va da drumul la primul corp de spital modern, urmând ca-n următoarea jumătate de an să se termine și ambulatoriul, cu 25 de cabinete ultradotate. În cadrul unui proiect complex realizat cu fonduri europene se prevede și al doilea corp nou al spitalului”, mai spune Vasile Coman.

De asemenea, în lupta împotriva infecției cu Covid-19, la Poienile de sub Munte funcționează un subcentru de vaccinare pentru zonă, sub coordonarea Vișeului de Sus.

„Vom dărâma secțiile de spital învechite pe măsură ce apar corpurile noi de clădire, iar pe terenul eliberat astfel vom construi locuințe pentru medici, profesori, tineri care doresc să își clădească fiecare propria viață în oraș”, mai spune Vasile Coman (Vărzaru).

Acesta ține să ne spună că, în calitate de reprezentant al comunității vișeuane, are mare încredere în prestația politico-administrativă a tânărului președinte al Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan. „E un tânăr care știe să asculte pe toată lumea și să extragă din ce i se spune ceea ce e util pentru UAT-urile din județ. Are și experiență în administrația centrală. Pentru mine, zic că e un câștig al Maramureșului un tânăr om politic care e extrem de matur în decizii și urmărește punerea în practică a <>, prezentat în campania electorală”, mai spune Vasile Coman.

Cât privește proiectul magistralei de gaz, primarul din Vișeu de Sus așteaptă desemnarea firmei câștigătoare, având în vedere că licitația s-a realizat. Cât privește racordarea și distribuirea gazului în Vișeu, e un proiect de 25 de milioane de dolari, o investiție majoră, pentru Vișeu de Sus e una istorică, punctează șeful administrației locale.

„Cât privește activitatea școlară, noi am asiguirat dezinfectant și măști de protecție pentru elevi și așteptăm testele rapide pentru controlul eventualelor infecții. Deocamdată, în Vișeu de Sus n-au fost cazuri, dar suntem în alertă națională, drept care monitorizăm situația”, explică primarul.

Și încheie într-un tom optimist în privința turismului zonei: „Orașul e plin de turiști, pensiunile și hotelurile funcționează conform scenariului în care ne aflăm, iar Mocănița duce și aduce turiștii pe Valea Vaserului. Turismul este o oază de optimism în acest an 2021. Suntem o zonă minunată și  binecuvântată de Dumnezeu și învățăm să o arătăm cât mai multor turiști români și străini”.

Marian ILEA