VESTE BUNĂ – Se deschid cabinetele stomatologice

0
81
cabinet_stomatologic

După 15 mai se redeschid cabinetele stomatologice, măsură așteptată cu sufletul la gură de persoanele care au dureri de dinți.

Dacă până acum, în cabientele medicilor dentist putea să vină și copiii sau alți aparținători, acum accesul este limitat strict la pacient. Excepții se fac doar în cazul persoanelor care nu se pot deplasa singure și au nevoie de ajutor. “Este permis accesul în camera de tratament doar a pacientului, cu excepția situațiilor speciale (copii, persoane dependente etc), caz în care se va limita accesul la o persoană însoțitoare. Nu se permite staționarea în sala de așteptare și se recomandă dezinstalarea oricărui aparat de cafea și/sau dozator de apă, eliminarea revistelor, pliantelor, jucăriilor, etc. La intrarea în cabinetele stomatologice vor fi amplasate dispensere cu soluții dezinfectante (antiseptice pe bază de alcool).Trebuie făcută dezinfecția regulată a mânerelor ușilor, sălii de așteptare, recepției; dezinfecția toaletei după utilizarea acesteia de către un pacient. Este recomandată plata cu cardul și dezinfecția POS”, precizează conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș. Pacienții trebuie să evite contactul cu personalul și să păstreze distanța de siguranță în timpul discuțiilor.

# Programarea telefonică, obligatorie

Accesul la tratament se face doar cu programare telefonică sau online prealabilă. La momentul programării, pacientul va complete un chestionar pentru depistarea unor posibile cazuri de suspiciune de Covid-19.

“Pacienții cu simptomatologie de viroză respiratorie, pacienții aflați în izolare/carantină sau pozitivi/confirmați cu Coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19) pot fi tratați doar în cabinetele stomatologice desemnate. Programarea pacienților cu risc crescut (peste 65 de ani sau care suferă de o patologie cronică) se va face pentru începutul programului de lucru. Programarea pacienților care necesită proceduri generatoare de aerosoli va fi făcută pentru sfârșitul programului de lucru. La prezentarea în cabinet se va efectua termometrizarea pacientului și se va solicita dezinfecția mâinilor. Înainte de începerea tratamentului, medicul stomatolog va obține acordul informat al pacientului”, mai arată autoritățile sanitare.

Personalul va utiliza echipament de protecție compus din mască chirurgicală, vizieră și mănuși. Pentru procedurile generatoare de aerosoli se va folosi masca tip FFP2/3 sau echivalent.

# Sala de tratament trebuie aerisită după fiecare pacient

După fiecare intervenție stomatologică, personalul cabinetului are pași stricți pe care trebuie să-i urmeze pentru a pregăti sala de tratament pentru următorul pacient.

“După fiecare pacient se va efectua aerisirea camerei de tratament, dezinfectarea riguroasă a suprafețelor (unit dentar, blat de lucru etc.), cu dezinfectant de suprafață conform standardelor. Dacă există o contaminare vizibilă pe suprafețe, se va îndepărta mai întâi cu o cârpă umedă (apă), de unică folosință cu apă și săpun; dezinfecția cu alcool 80% a tuturor dispozitivelor medicale care nu sunt rezistente la sterilizare cu aer cald. Dacă există o contaminare vizibilă pe dispozitive, aceasta trebuie mai întâi îndepărtată cu o cârpă umedă (cu apă) sau cu o cârpă de unică folosință, apă și săpun. Pentru un dispozitiv medical (sau părți ale acestuia) care nu este rezistent la alcool se folosesc șervețele de curățare și dezinfectare pentru suprafețe sensibile. Este de preferat utilizarea unor materiale de curățare de unică folosință, cât mai mult posibil”, explică responsabilii DSP Maramureș.

Maramureșenii au mărturisit că nu vor da buzna în cabinete, decât dacă vor avea nevoie. „O să merg la dentist în funcție de cât de mari sunt durerile de dinți. Dacă sunt suportabile și mă descurc, poate mai amân. Oricum la noi lumea merge mai degrabă când nu mai poate și prea puțin la controale preventive. Mă aștept ca lumea să fie rezervată la început”, a declarat Diana Pop, din Baia Mare.

“Prefer oricând cabinetul privat în loc să mă duc la spital. Eu am încredere în medicul meu stomatolog și o să apelez la el dacă o să am nevoie. Este un lucru bun că se deschid. Sunt oameni care au din nou un loc de muncă, un venit și cred că o să aibă și pacienți. Privații au tot interesul să respecte recomandările, ca lumea să vină cu încredere”, a declarat Vlad R., din Baia Mare.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here