VÂNZAREA IMOBILELOR - Cinci aspecte importante privind TVA-ul

Vânzarea de imobile în scopul obținerii de profit trebuie să ne ducă cu gândul neapărat și la perspectiva unor obligații fiscale în materia taxei pe valoarea adăugată (TVA).

VÂNZAREA IMOBILELOR - Cinci aspecte importante privind TVA-ul

Dacă nu sesizăm faptul că tranzacțiile încheiate fac din noi, din punct de vedere fiscal, ceva mai mult decât un cetățean obișnuit care vinde azi un apartament, mâine, o casă și poimâine, terenul de la țară, Fiscul nu va avea nicio problemă în a impune obligații legate de TVA, pe lângă impozite ș.a.m.d.

Discuția legată de TVA-ul pe care ar trebui sau nu să-l percepem la anumite tranzacții imobiliare pe care le încheiem a fost deschisă de redac]ia avocatnet.ro.

  1. În primul rând, când ne referim la vânzarea de locuințe, TVA-ul poate fi unul redus, de 5%, dacă sunt îndeplinite anumite condiții, respectiv de 19%, în toate celelalte cazuri. Mai exact, vorbim de aplicarea unei cote de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe cu valoarea de 450.000 de lei, exclusiv TVA, achiziționate de persoane fizice. O altă condiție pentru aplicarea TVA-ului redus este dimensiunea locuințelor ce urmează să fie cumpărate - suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești.
  2. Așa cum precizam și cu această ocazie, Fiscul se poate uita la tranzacțiile repetate ale unei persoane fizice într-un alt mod decât a făcut-o sau a vrut s-o facă vânzătorul, care le-a vândut ca o persoană fizică obișnuită: mai exact, Fiscul se poate uita la aceste tranzacții repetate ca făcute ca afacere și, prin urmare, să decidă impunerea unor obligații fiscale suplimentare. În primul rând, îl tratează pe vânzător ca operator economic, iar nu ca simplu contribuabil persoană fizică și îi impune un impozit de 10%. Dar în ce măsură îi poate impune să colecteze TVA?
  3. Pentru locuințele vechi, explic` avocatnet.ro, vânzarea se poate face fără TVA - aceasta fiind una dintre scutirile prevăzute de legea fiscală.
  4. Așa cum am precizat mai sus, vânzătorul ar trebui mai întâi să consulte legislația fiscală pentru a vedea dacă e cazul să i se aplice vreo scutire în materia TVA-ului perceput la vânzare.
  5. Care este, totuși, momentul de la care începe să se datoreze efectiv TVA-ul? De la momentul tranzacției?

„Regula spune că te declari ca persoană impozabilă la momentul când ai intenția. Dacă eu am o intenție să cumpăr un teren de lângă mine și să construiesc un bloc, din momentul acela eu pot să merg să mă înregistrez. Sunt unii care mai amână momentul. Ce e important: o dată, să mă înregistrez pentru că beneficiez de deducere la momentul când fac achiziția, chiar dacă încă n-am obligația de plată, dar eu voi fi obligat să plătesc efectiv TVA-ul în momentul în care chiar fac vânzări. Sfatul meu ar fi de la început, de când vreau să fac proiectul, merg și mă înregistrez”, a explicat Costin Manta, specialist avocatnet.ro.

C.S.