VAL DE INFECTĂRI CU COVID - Restricții în multe localități din județ

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a anunțat azi că în 11 localități din județ se impun restricții. Este vorba despre Tăuții Măgherăuș, Baia Mare, Cavnic, Ardusat, Baia Sprie, Rona de Jos, Satulung, Șișești, Dumbrăvița, Bicaz și Vișeu de Sus, acestea fiind localitățile unde rata de infectare este mai mare de 3 la mia de locuitori.

VAL DE INFECTĂRI CU COVID - Restricții în multe localități din județ
„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a  reunit în ședință extraordinară și a actualizat, în contextul evoluției situației epidemiologice și a ratei de incidență comunicate de către DSP Maramureș la nivelul unităților administrativ-teritoriale, măsurile și regulile care trebuie respectate în perioada următoare”, a declarat președintele CJSU, prefectul Nicolae-Silviu Ungur. 
Conform deciziei CJSU, se interzice activitatea cu publicul a restaurantelor, barurilor și cafenelelor în interiorul clădirilor, în unitățile administrativ-teritoriale unde rata de incidență este mai mare de 3 cazuri la 1000 de locuitori, acești operatori economici putand prepara hrana și comercializa produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective, în sistem take-away și catering.  În cele 11 localități amintite mai sus nu se permite activitatea în cluburi și discoteci, rămân interzise desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.
CJSU a decis că se permite activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor, barurilor și cafenelelor, în interiorul clădirilor fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5.00-21.00, în unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5.00-21.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ-teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. De asemenea, se permite activitatea restaurantelor, barurilor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități, în unitățile administrativ-teritoriale unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5.00-21.00, în unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, respectiv fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5.00-21.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor în unitățile administrativ-teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Prefectul Nicolae Silviu Ungur a mai precizat că în spațiile special destinate din exteriorul clădirilor (terase), prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice se realizează cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
În continuare se permite în condițiile amintite mai sus, în intervalul orar 5.00 – 21.00, activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise pentru activități în piscine, locuri de joacă ( ‼️excepție cele din centrele comerciale care rămân închise), operatori economici licențiați în jocurile de noroc (‼️excepție cele din centrele comerciale care rămân închise), fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ-teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ-teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, respectiv este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
Concertele și spectacolele sunt permise în anumite condiții doar în localitățile unde avem o rată de infectare mai mică de 3 la mia de locuitori. Rămâne în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile.
„Pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-Cov-2, centrele comerciale din municipiul Baia Mare vor asigura  pentru fiecare client o suprafață utilă neocupată de minim 4 mp și păstrarea distanței de protecție sanitară. De asemenea numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața centrului comercial/magazinelor și va fi afișat la intrarea în fiecare centru/magazin, accesul în centrele comerciale se va efectua prin realizarea triajului epidemiologic (termometrizare digitală) și se va realiza unidirecțional: cale/flux de acces pentru intrare, respectiv cale/flux de acces pentru ieșire, administratorii/proprietarii vor pune la dispoziția dezinfectant pentru clienți și vor asigura dezinfectarea periodică a suprafețelor centrului comercial/magazinelor”, a mai precizat Ungur. 
În cele 11 localități enumerate mai sus operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc pot comercializa bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. Activitățile de pregătire fizică în cadrul structurilor și bazelor sportive, definite conform Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României, pot fi desfășurate numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 43 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.                                                                                           
Autoritățile permit desfășurarea de către sportivii profesioniști, legitimați și/sau de performanță a activităților de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activitățile de pregătire fizică în spații închise sunt permise numai cu respectarea regulilor de distanțare între participanți, astfel încât să se asigure minimum 7 mp/persoană, dar și funcționarea centrelor/sălilor de fitness cu asigurarea  unei suprafețe de 10 m pătrați/beneficiar in timpul activităților fizice, respectiv a măsurilor de protecție sanitară (termometrizare digitală, asigurare dezinfectanți, dezinfectarea periodică a suprafețelor și aparatelor din centre/săli). În plus, se permite vânzarea mărfurilor nealimentare în piețele agroalimentare și în piețele volante cu respectarea normelor de protecție sanitară; asigurarea unei distanțe minime de 3 metri între tarabe/mese; păstrarea unei distanțe minime de 2 metri între persoane; purtarea măștii de protecție și dezinfectarea frecventă a mâinilor.
„Proprietarii/administratorii piețelor agroalimentare/piețelor volante vor asigura dezinfectarea periodică a tarabelor/meselor și a suprafețelor în care se organizează piața agroalimentară/piața volantă. În funcție de evoluția situației epidemiologice, aceste măsuri vor fi actualizate”, a mai precizat prefectul de Maramureș.
H.D.