TURISM - Moisei e lider detașat la puncte gastronomice locale

Maramureșul are tot mai multe puncte gastronomice locale, adică bucătării particulare, în care se pot servi bucate tradiționale specifice zonei.

TURISM - Moisei e lider detașat la puncte gastronomice locale

Mâncărurile trebuie să fie gătite din produse provenite din gospodăria proprie sau din produse locale și de obicei sunt preparate în aceeași zi în care sunt și consumate. În județul nostru există 11 astfel de puncte, iar cele mai multe sunt în Maramureșul Istoric.

De departe, lider la acest capitol este Moiseiul, unde sunt înregistrate cinci astfel de puncte, conform datelor primite de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor  (DSVSA) Maramureș. Urmează apoi Borșa cu două astfel de puncte gastronomice locale, iar restul au fost înființate câte unul în Rozavlea, {ișești, Iued și Dumbrăvița.

Conform datelor DSVSA Maramureș, primul punct gastronomic local a fost înființat în Borșa, în anul 2018. În anul următor, tot mai mulți maramureșeni au dorit să profite de această oportunitate și-n 2019 s-au înființat încă opt puncte gastronomice locale noi. Anul trecut, poate și din cauza pandemiei de coronvirus, s-au înființat doar două puncte noi gastronomice locale.

”Deocamdată noi nu am avut solicitări, dar noi am făcut punct gastronomic abia anul trecut, în toamnă și nici nu prea am avut turiști în perioada asta. Sperăm să fie doritori în sezonul turistic din acest an. Ca prețuri, ne-am gândit undeva la 60-65 lei de persoană meniul de perosoană pentru o zi. Dar meniul este foarte bogat, merg pe principiul mai bine să rămână decât să nu le ajungă. Automat le fac dacă doresc să guste ceva anume”, a declarat Călina Hojda, administratorul unei pensiuni din Moisei, care a devenit punct gastronomic local anul trecut.

Pentru acești bani turiștii primesc un mic dejun bogat cu un aperitiv rece, diverse tipuri de omletă, unt, dulceață de casă, ceai, lapte, cafea. Pentru cină turiștii primesc două feluri de mâncare, o ciorbă și felul doi. La solicitare, pot să primească și desert.

A.H.