TREBUIE ȘI EXPLOATATE - Județul Satu Mare are rezerve uriașe de gaz și petrol

TREBUIE ȘI EXPLOATATE - Județul Satu Mare are rezerve uriașe de gaz și petrol

PresaSM a intrat în posesia ultimelor studii privind resursele naturale ale județului Satu Mare. Din câte se știe, zona Moftinului este una dintre cele mai bogate în petrol și gaze.

Se estimează că punga de gaz de la Moftin (doar cea descoperită) ar valora pe piață aproximativ 100 de milioane de euro. Este vorba despre o cantitate de circa 500 de milioane metri cubi.

Perimetrul din Satu Mare are o suprafață de 2.949 de kilometri pătrați. Potrivit estimărilor, la sonda Moftinu-1001 forată în ultimul trimestru din 2014 au fost indentificate rezerve recuperabile în perspectivă (P50) de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

De asemenea, potrivit unui alt plan, reiese unde sunt dispuse pungile cu gaz și petrol în zona Moftin-Mădăras. Dacă gazele se găsesc în zona Moftin, petrolul se găsește în zona Mădăras – Santău.

Aceste rezerve trebuie însă exploatate, altfel se va vorbi despre Satu Mare ca un despre un județ la fel de bogat în gaze și petrol ca Maramureșul în minereuri metalifere.