Tinerii maramureșeni nu se grăbesc să plece de acasă

0
50

Deși ajung la vârsta maturității, majoritatea tinerilor maramureșeni aleg să stea acasă cu părinții. Fie că e lejer, fie că nu și-au întemeiat încă o familie, preferă să locuiască în continuare cu ai lor.

Conform Eurostat, 40% dintre tinerii români locuiesc cu părinții, în timp ce, în țările nordice, tinerii se mută din casa părintească cel târziu la 22 de ani.

În 2019, ponderea tinerilor între 25 și 34 de ani care încă locuiau cu părinții a variat în statele membre ale UE de la mai puțin de 10%. În Danemarca (4%), Finlanda (4,8%) și Suedia (5,7%), până la mai mult de jumătate în Slovacia (56,4%), Grecia (57,8%) și Croația (62,0%).

„În cazul României, bărbații pleacă din casa părintească, în medie, la scurt timp după ce împlinesc vârsta de 30 de ani, în timp ce, femeile pleacă înainte de a împlini vârsta de 26 de ani. Vârsta medie la care tinerii din UE au părăsit casa părintească, în 2019, a fost de 26,2 ani”, scrie Biziday.

Conflicte între generații

Bogdan Pogăceș, din Baia Mare, ne confirmă oarecum studiul conform căruia tinerii românii părăsesc mai târziu locuința comparativ cu tinerii din tările nordice.

„Încă locuiesc cu părinții și pot spune că sunt norocos. Cred că mulți tineri care pleacă de acasă o fac în mare parte din cauza conflictelor apărute între generații. Fiind două categorii de vârstă diferite, puțini părinți înțeleg fapul că tinerii s-au schimbat și au nevoie de mai multă libertate. Societatea din care facem parte s-a schimbat și ea, iar noi trebuie să ne adaptăm. Orele târzii la care vin și plec nu-i deranjează pe ai mei, fiind niște oameni deschiși la minte. Am o relație foarte bună cu ei, nu simt că facem parte din două generații diferte. Poate acest lucru m-a determinat să nu plec de acasă până la vârsta asta. Și dacă mă mut, o fac din alte motive. Fie merg să lucrez într-un alt oraș, fie mă mut cu prietena mea”, spune băiatul, în vârstă de 24 de ani.

Nici Alex nu s-a mutat de la părinți pentru că, spune el, „am suficientă libertate și cu părinții, fiind la muncă pe schimburi diferite”.

„Nu ar avea rost să mă mut în chirie în oraș dacă lucrez aici și avem apartament în Baia Mare. Chiar dacă locuiesc cu părinții, pe mine nu mă deranjează. Fiecare muncim pe diferite schimburi, uneori ne întâlnim, alteori nu. Fiind și singur la părinți, e mai mult spațiu în casă. Fiecare e cu camera lui. În plus, se bucură și ei că nu sunt singuri, eu zic că momentan nu am de ce să plec. Dacă aș merge în chirie, sigur i-aș vizita mai rar și mi-aș crea alte priorități”, spune Alex Gherman, de 30 de ani.

A simțit nevoia să locuiască singură

La polul opus sunt fetele. După cum spune și studiul, bărbații pleacă din casa părintească, în medie, la scurt timp după ce împlinesc 30 de ani, în timp ce femeile înainte de a împlini 26 de ani.

Aneta Sarcozi din Ulmeni, deși are 19 ani, locuiește sigură în Baia Mare, spunând că așa îi este mai bine.

„Pentru mine e mult mai ușor să locuiesc singură, decât cu familia. Am plecat de acasă din mai multe motive. Am început facultatea și munca în Baia Mare, e și distanța prea mare pentru navetă și, pe lângă asta, mă certam des cu părinții. Locuind singură sunt cheltuielile mai mici, pentru că îmi ajutam frecvent familia cu bani, nu mă ajuta ea pe mine. Îmi place singură, sunt mai liniștită și mai împăcată așa, responsabilitățile nu mă sperie. Era bine și cu ei, dar existau prea multe certuri între noi”, povestește studenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here