Tinerii, după ieșirea din sistemul social

0
24

Problema tinerilor care ies din centrele ce le oferă protecție este prezentă pe întreg teritoriul țării. Este dificil pentru ei să fie integrați în societate. Mulți dintre ei au în urmă traume din copilărie, se simt singuri, abandonați și fără perspective. Nu puțini sunt cu persoane cu deficiențe de comportament sau integrare.

Din fericire există români preocupați de incluziunea acestui tip de persoane în societate. Există centre și fundații care oferă, pe lângă o masă și adăpost, sprijin psihologic și pregătire pentru unele domenii în care ar putea activa cei ieșiți din sistemul de protectție la vârsta maturității. Totuși, problema cere mai multă implicare din partea celor ce au potență financiară și doresc să pună umărul la stoparea abuzurilor și chiar la sporirea siguranței pe străzi.

„Pentru noi este foarte important că avem, în premieră, o oglindă a situației tinerilor care părăsesc sistemul de protecție. Concluzia este că nu se descurcă. Sistemele de protecție din România ar trebui să se mobilizeze pentru a reduce numărul copiilor care rămân în sistem nepermis de mult”, susține Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

În Maramureș se ține evidența fiecărui tânăr ieșit din sistemul social. Conform DGASPC Maramureș, 382 de tineri ajunși la vârsta maturității au părăsit sistemul de protecție. Aceștia nu trebuie să fie doar niște cifre într-un raport. Autoritățile maramureșene ar trebui să acorde atenție acestei categorii vulnerabile. Dacă nu este bine gestionat, factorul uman poate constitui un pericol pentru societate, crescând numărul de infracțiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here