Sunteți de acord ca educația sexuală să fie predată în școli?

0
99

Legea privind educația sexuală, acum denumită educație sanitară a fost promulgată și urmează să intre în vigoare. Astfel, conform actului normativ, copiii trebuie să fie informați despre educația sexuală pentru a preveni contactarea bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor. Conform legii, autoritățile au obligația să deruleze în școli, cel puțin o dată pe semestru, programe de educație pentru viață și pentru sănătate.

Educația sexuală “predată” fără probleme de mulți ani

Specialiștii în domeniu susțin că educația sexuală, sub diverse denumiri, a fost “predată” în școli și până acum. În județul nostru, specialiști din cadrul Cabinetului de Planificare Familială Maramureș sunt chemați de către diriginți, pentru a prezenta diverse teme, adecvate vârstei, dezvoltarii și necesităților, legate de educația sexuală și responsabiilitatea activității sexuale, contracepție, pubertate sau prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală. Și până acum, dirigintele clasei era cel care discuta în prealabil cu părinții și după ce primea acordul acestora, stabilea o intalnire cu o echipă, respectiv un specialist din cadrul Planning Familial. Lucrurile s-au desfășurat fără probleme, până în ultimii ani.

Foarte bine s-au desfășurat activitățile de învățare până în ultimii 8-9 ani când, din cauza evoluției societății, am început să întâmpinăm o rezistență din partea părinților. Atunci au început unii părinți să refuze. Din această cauză se cere acordul părinților. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat niște standarde ale educației sexuale pe vârste, dar ele sunt doar un cadru pe care noi ne bazăm. Ele nu sunt luate foarte rigid și noi le adaptăm în funcție de nevoile educaționale specifice ale  grupului de elevi. Fiecare grup este eterogen, are elevi care sunt într-o cu totul altă etapă de dezvoltare decât colegii lor de clasă. Eu întotdeauna mi-am adaptat discursul după ce am discutat cu dirigintele și/sau profesorul de biologie. Au fost situații când profesorii au identificat probleme punctuale despre care a trebuit să discutăm cu elevii”, a precizat Andrada Barcsy, asistent medical principal obstetrica-ginecologie în cadrul Cabinetului de Planificare Familială Maramureș.

Aceasta a precizat că au fost puține situații în care părinții nu și-au dat acordul. Până acum, în întreaga sa carieră, un singur părinte s-a declarat nemulțumit de faptul că fetița sa a aflat cam repede că pe copii nu-i aduce barza.

Internetul bate școala

În condițiile în care acum elevii pot să-și ia diverse informații de pe internet, specialiștii sunt de părere că adolescenții trebuie ajutați să filtreze informațiile, să le selecteze critic și doar din surse avizate. Pe de altă parte, site-urile medicale care tratează astfel de subiecte, folosesc termeni de specialitate, pe care copiii nu-i înțeleg. În acest context, România este în continuare “campioana” Europei la mame minore.

 Și părinții sunt responsabili de educația sexuală a copiilor

Unii părinți văd necesitatea educației sanitare și sexuale pentru copii și sunt de acord cu ea. Mai mult, inclusiv părinții au responsabilitatea de a-și informa copiii despre aceste aspecte.

Și maramureșenii plecați peste hotare sunt de acord cu educația sexuală, dar nu făcută de la vârste prea fragede. “Educația sexuală în timpul școlii este ok, doar că trebuie avut grijă când și de la ce vârstă trebuie introdusă. Nu mi se pare corect să faci asta pentru copii de 6 ani, să le zici ce și cum sau cum să se atingă. Sunt subiecte încă tabu în multe familii și atunci prin asta se pot da informații celor care au nevoie, de la pubertate pană la cum a ne proteja împotriva unei sarcini nedorite. Informația circulă între tineri, că vrem, că nu vrem și în cazul acesta probabil cel mai bine e să fie corect informați/educați. Majoritatea adolescenților știu despre ce e vorba, unde să ceară ajutor, dacă ai nevoie de informații sau tratamente. Sunt centre exact pentru așa ceva. Dar, totuși, bolile cu transmitere sexuală e un punct de discutat mai în amănunt și cu ăștia mai tinerei”, ne-a spus Nadia Pomian, maramureșeancă stabilită în Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here