„Suba Zoltán – omul din spatele aparatului de fotografiat”

1
61

Expoziția ce poartă semnătura fotografului băimărean Suba Zoltán, se numără printre cele zece expoziții permanente ce pot fi vizitate în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie din Baia Mare.

Suba Zoltán (1911-2009) a fost unul dintre cei mai importanți fotografi ai orașului Baia Mare. După anii de ucenicie din atelierul fotografului băimărean Huszthy Matyás (1925-1929), în toamna anului 1937 Suba Zoltán și-a deschis primul atelier fotografic în Centrul Vechi. Între anii 1953 și 1977 și-a continuat activitatea în atelierul deschis în propria locuință, situată pe actuala stradă a Țibleșului. De asemenea a activat în cadrul Cooperativei “Gutinul” de pe strada Podul Viilor și în cadrul Institutului Pedagogic. La Târgu Mureș a lucrat în atelierul lui Horváth Victor, fotograf al Curții Regale.

În prima parte a activității sale a realizat fotografii-portret, fotografii de nuntă, fotografii de familie, peisaje din natură și imagini cu orașul vechi. După anul 1944, a realizat fotografii-reportaj la diferite evenimente istorice și politice (1 mai, 23 august), culturale și sportive, dar și fotografii pentru obținerea buletinelor, a carnetelor de membri PCR și pentru ziarul „Pentru Socialism”.

În cadrul expoziției „Suba Zoltán – omul din spatele aparatului de fotografiat” sunt reconstituite un atelier fotografic (specific secolului al XX-lea) și un laborator de prelucrare și de transpunere a clișeelor pe hârtie fotografică. Expoziția este completată de clișee pe sticlă din colecția muzeală Suba Zoltán, documente de arhivă, albume de familie și diferite accesorii folosite în „camera obscură”, puse la dispoziție în scopul valorificării culturale de către Suba Agneta, fiica fotografului băimărean.

Expoziția poate fi vizitată în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie din Baia Mare, de marți până duminică, între orele 10.00 – 16.30. La intrare se percepe o taxă de vizitare în funcție de categoria de vârstă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here