STRES ȘI INFERTILITATE – Care este legătura între cele două

Legătura dinte stres și infertilitate a fost greu de dovedit, însă cercetătorii au publicat o nouă lucrare în care au analizat această relație.

STRES ȘI INFERTILITATE – Care este legătura între cele două
Stresul are legătură cu infertilitatea

Cercetătorii din Nouă Zeelandă au analizat în teste de laborator comportamentul unor celule di napropierea bazei creierului, care sunt capabili ca în condiții de stres, să suprime sistemul reproductiv. Ei spun că în testele lor de laborator, o populație de celule nervoase din apropierea bazei creierului - neuronii RFRP - devine activă în situații de stres și suprimă sistemul reproductiv.

”Am folosit tehnici transgenice de ultimă oră pentru a arăta că, atunci când activitatea celulelor RFRP este crescută, hormonii de reproducere sunt suprimați - într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă în timpul stresului sau în timpul expunerii la hormonul de stres cortizol”, susține cercetătorul Greg Andersen de la Universitatea Otago, Noua Zeelandă.

Potrivit acestuia, studiul demonstrează că ”neuronii RFRP sunt într-adevăr veriga lipsă dintre stres și infertilitate. Ei devin activi în situații stresante - poate prin simțirea nivelurilor crescânde de cortizol - și apoi suprimă sistemul reproductive”, conform unui comunicat al universității.

Acesta va încerca să vadă dacă poate fi depășită infertilitatea indusă de stres folosind medicamente care blochează acțiunile neuronilor RFRP. Pentru acele femei care se luptă cu infertilitatea, medicamentele care blochează acțiunile neuronilor RFRP se pot dovedi a fi o terapie nouă.