SPAȚIU AGLOMERAT – Piața Izvoare „cu mască”

1
30

Începând cu data de 1 august, purtarea măștii de protecție în spațiile publice deschise (piețe, târguri, stații de autbuz etc.) este obligatorie pentru majoritatea persoanelor, cu excepția copiiilor sub cinci ani și a persoanelor care desfășoră activități fizice intense, în condiții de muncă solicitante.

Marți, teoretic zi de piață pentru băimăreni, a fost mai puțină aglomerație decât de obicei. Majoritatea persoanelor din Piața Izvoare au purtat masca de protecție. Unii o purtau corespunzător, așa cum cer autoritățile (să acopere nasul și gura), alții o aveau doar pusă sub bărbie, în caz de control să nu primească amendă. Dar au fost și excepții, cei care nu purtau masca, pentru că se bazau pe vechea replică „Cu sau fără ea, tot noi suntem, nu pățim nimic”.

De regulă, cei care o poartă o fac din două motive. Fie să se protejeze, fie să nu primească amendă, cum tocmai ne-a mărturisit un băimărean.

„Domnișoară, o port numa’ să nu primesc amendă. Că tot umblă controalele și în stânga, și în dreapta și nu vreau să am de plătit. În rest sunt sătul de coronavirus. Peste tot numa despre asta se vorbește, presa scrie despre asta, la televizor toate posturile vorbesc despre virus. De curiozitate m-am uitat în câteva zile pe niște canale ungurești, am vreo 18 la televizor, și sincer o dată am auzit o doamnă într-o săptămână vorbind despre coronavirus. La noi cum pornești televizorul, cum numa despre asta se vorbește”, spune Nicolae Bene, din Baia Mare.

Există și oamenii care nu cred în medici sau în virus, numai în puterea divină.

„Doar Dumnezeu ne poate proteja de virus, în El credem, nu în mască, că masca nu ne poate feri de ce ne ferește Dumnezeu”, spune un cuplu, din Piața Izvoare.

# Masca, purtată de bună voie

Maria poartă masca de bună voie și nesilită de nimeni, tocmai cum  întreabă preotul la căsătorie.

„Cred în puterea măștii de protecție, până la urmă de asta o și port. Eu conștientizez că este necesară, de la început am purtat-o. Consider că nu trebuie să te oblige nimeni să o porți. Eu zic că te protejează, cu ea sau fără ea nu e același lucru, cum susțin unii. Dacă nu era deloc eficientă, atunci nu ne mai spuneau specialiștii să o purtăm. Sunt conștientă de riscuri și de starea în care ne aflăm, din punct de vedere mondial. Ar trebui s-o luăm mai în serios, că nu știm peste cine dăm. Pe unii nu-i interesează dacă se îmbolnăvesc sau dacă ne îmbolnăvesc pe noi. De asta ar trebui să intervină autoritățile și să facă mai multe controale prin zonele vizate, unde masca este obligatorie”, spune Maria Rist, din Baia-Sprie.

Și vârstnicii au înțeles eficiența măștii.

„Categoric, mă protejează. Nu o port de ochii lumii. Am și eu o vârstă și trebuie să mă feresc cumva de necazul ăsta. Noi suntem mai vulnerabili în fața virusului decât sunt tinerii, de asta trebuie să fim mai atenți”, spune Mariana Bota, de 70 de ani.

Port mască pentru că mă ferește de virus. Vedeți că nu ne protejează nimeni dacă nu ne protejăm noi. Dar lumea văd că nu înțelege, nici n-o poartă, nici nu crede în virus, nici nu-i interesează de sănătate. Nu știu ei ce scumpă e sănătatea, până se îmbolnăvesc”, spune Ileana Pop.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here