SOLUȚII PENTRU DEȘEURI - Le înfoliem sau le ducem la alții pe banii oamenilor

Timpul se scurge iar în nicio lună de zile nu vom mai avea un loc unde să depozităm gunoaiele. Până să știm unde ducem gunoaiele din casele oamenilor, Consiliul Județean ne anunță că maramureșenii vor primi pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Dacă nu avem unde le duce degeaba le colectăm selectiv, ar spune unii.

SOLUȚII PENTRU DEȘEURI - Le înfoliem sau le ducem la alții pe banii oamenilor
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a convocat ieri, 26 ianuarie, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere. Consiliul Județean a anunțat că în cadrul întâlnirii au fost aleși membrii Consiliului director. Astfel, din conducerea asociației fac parte reprezentanții municipiilor Baia Mare și Sighetu Marmației, precum și ai localităților Groși, Moisei, Fărcașa și Târgu Lăpuș.

”Obiectivul principal al ADI Deșeuri este să reușim împreună să punem în aplicare la nivelul județului Maramureș colectarea selectivă a deșeurilor menajere, astfel încât să creștem gradul de reciclare și valorificare la cel puțin 40%. Populația va primi pubele distincte pentru colectarea separată: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale/amestecate/menajere. Pe partea de depozitare a deșeurilor suntem obligați să găsim soluții pentru rezolvarea problemei, având în vedere că din 10 februarie nu vom mai avea nicio locație în județ unde să depozităm deșeurile”, a subliniat președintele ADI Deșeuri, Ionel Bogdan.

Președintele Consiliului Județean Maramureș a adus în discuție variantele de lucru privind depozitarea deșeurilor. Pe termen scurt avem variante privind înfolierea deșeurilor uscate astfel încât să fie redus spațiul de depozitare, precum și transportarea acestora în alte județe. Pe termen mediu problema va fi rezolvată prin găsirea unui teren în raza județului Maramureș și construirea unei platforme temporare, în timp ce pe termen lung trebuie să finalizăm lucrările la Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) de la Fărcașa, termenul fiind stabilit până în decembrie 2023.
H.D.