ȘNUR ROȘU ȘI ALB - Cum arăta mărțișorul de altădată?

Se apropie 1 martie, ziua mărțișorului, și începe prima lună oficială de primăvară. În zilele noastre, în preajma acestei zile, magazinele, piețele, supermarketurile și tot orașul sunt pline de mărțișoare.

ȘNUR ROȘU ȘI ALB - Cum arăta mărțișorul de altădată?

Acestea sunt făcute din diverse flori, fructe, materiale, plastic, metal etc., având cele două fire înnodate, alb și roșu.

În credința populară, firele au diverse semnificații. Se spune că semnifică lupta vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii. Mărțișorul fiind considerat un talisman al norocului, mai semnifică și vestirea primăverii, renașterea naturii, schimbarea vremii, un simbol al speranței etc.

De mulți ani, s-a obișnuit ca bărbații/băieții să ofere doamnelor și domnișoarelor mărțișoare.

Despre tradiția mărțișorului și de când datează ea nu se știe, se spune doar că este veche de sute de ani.

Din ce se făceau mărțișoarele pe vremuri

Timpul trece și oamenii se schimbă, dar obiceiurile vechi se transmit mai departe prin graiul bunicilor și părinților noștri. Dacă azi, mărțișorul poate fi alcătuit dintr-o infinitate de materiale și idei, mai demult acesta era făcut cât se poate de simplu.

Dochița Măguț din Preluca Nouă ne-a povestit cum arăta mărțișorul din copilăria ei.

“Atunci nu erau atâtea. Când eram copil, mărțișorul era făcut din fibre de fitău (bumbac). Luam o cutie de chibrituri, o tăiam în formă pătrată/dreptunghiulară, apoi pe ea învârteam fire colorate din bumbac. După aceea luam fire albe și roșii, le împleteam în trei și acela era șnurul pe care îl prindeam pe mărțișor. Pe urmă, cu un ac de gămălie îl prindeam în piept”, a povestit femeia, de 68 de ani.

Întrebată dacă se primeau atunci mărțișoare de la băieți, ne-a spus că nu era acest obicei.

“Nu se ținea atunci ziua mamei cum e acuma, cu flori, mărțișoare, cadouri. Nici fetele nu primeau de la băieți mărțișor, fiecare ne făceam pentru noi’, a spus ea.

Tot din fire de fitău se făceau mărțișoarele pe vremuri și în Fânațe.

“Mărțișorul de demult era un simplu șnur în două culori, alb și roșu, împletit, la care îi adăugam un ciup (ciucur – n.r.), să fie mai frumos. Acela era mărțișorul din vremurile de atunci”, povestește Leontina Bărbos, de 65 de ani.

V.R.