SCUTIRI - Oferi mașină de serviciu, ești scutit de taxe

Microîntreprinderile și companiile ce aplică impozitul specific vor fi scutite, din ianuarie 2021, de plata taxelor pentru mașinile de serviciu acordate propriilor salariați, măsura fiind inclusă într-o lege publicată în Monitorul Oficial, conform avocatnet.ro

SCUTIRI - Oferi mașină de serviciu, ești scutit de taxe

Până acum, aceste categorii de firme aveau de achitat statului, în numele salariaților, atât impozit pe venit, cât și contribuții sociale pentru pensii și sănătate.

Legea 296/2020 conține măsura care se va aplica începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021 (care se declară efectiv în februarie 2021). Asta înseamnă că în ianuarie, pentru luna decembrie, va fi ultima oară când microfirmele și plătitorii de impozit specific vor plăti taxe pentru mașinile de serviciu acordate salariaților.

Concret, „avantajele sub forma utilizării în scop personal a vehiculelor (...) care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, aflate în proprietatea sau folosinţa persoanelor juridice ce aplică regimul de impozitare al microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activități”, vor fi scutite de impozitul pe venit (în cotă de 10%) și de contribuțiile la sănătate (în cotă de 10%) și pensii (în cotă de 25%), așa cum reiese din noua lege (articolul I, punctele 38 și 102).

Însă nu orice vehicul va fi acceptat pentru această facilitate, ci doar vehiculele rutiere motorizate de maximum 3.500 de kg și maximum nouă scaune, inclusiv cel al șoferului. Cu alte cuvinte, vorbim, în principiu, de mașinile mici.

Până acum, aceste scutiri nu existau pentru plătitorii de impozit micro și de impozit specific. Doar plătitorii de impozit pe profit se bucurau de o deductibilitate limitată la acordarea mașinilor de serviciu, mai spun specialiștii de la avocatnet.

Microîntreprinderi sunt considerate firmele cu afaceri de până la un milion de euro. Companiile cu afaceri de la un milion de euro în sus aplică fie impozitul pe profit, fie impozitul specific (dacă activează în domeniul turismului sau în domeniul alimentației publice), mai arată sursa citată.

C.S. 

 sursă foto: www.exquis.ro