AMENINȚĂRI – Terenuri otrăvite pentru a scăpa de mistreți

1
997

Maramureșenii care au de pătimit din cauza mistreților sunt deciși să ia măsuri drastice și să își otrăvească terenurile, asta chiar cu riscul de a ajunge după gratii. Problemele cu mistreții nu sunt de ieri, de azi, ci de ani buni, iar mistreții distrug recoltele peste tot în Maramureș. Tot din Maramureș au plecat la un moment dat mai multe propuneri de modificare a legii vânătorii, propuneri care au rămas, probabil, uitate pe undeva printr-un sertar la București.

În tot acest timp maramureșenii sunt disperați că nu mai au recolte și pe ei nu îi ajută nimeni. Nemulțumirile oamenilor ajung unde altundeva decât la primar, care le transmite mai departe, în speranța că poate cineva le va auzi și le va băga în seamă.

Tot mai mulți cetățeni mă sună și își exprimă foarte agresiv nemulțumirile în legătură cu pagubele produse de mistreți. Au trecut patru ani, în care am crezut că această problemă se poate rezolva dar, din păcate, asistăm cu toții la o accentuare a problemei. Legea vânătorii este făcută pentru menținerea echilibrului cinegetic/ecologic în natură dar în zilele noastre acest echilibru este un dezastru. Toată lumea intreabă cine e vinovatul? Legiuitorul, odată pentru că prin legea fondului cinegetic nu mai este respectată proprietatea. Apoi, reprezentantul statului – Garda Forestieră care încheie contractele cu gestionarii fondului de vânătoare și aprobă evaluările numerice făcute din burtă. Gestionarul fondului de vânătoare care prezintă evaluările numerice în funcție de câte exemplare vrea să vâneze nu în funcție de realitatea dezastruoasă din teren”, spune Liviu Balint, primarul din Vima Mică.

Acesta a mai menționat că pe două din cele trei fonduri de vânătoare ce se suprapun cu Vima Mică, legiuitorul a gândit “bine” și a dat un număr de 30 capete – exemplare de mistreți.

“Știți câți s-au vânat în acest sezon? 240. Da, 240. De opt ori ai mulți decât trebuiau să fie. Mai mult de atât, după extragerea acestor 240 capete, în Vima Mică, partea din jos a satului, sunt văzute și ziua cinci scroafe cu purcei (După deal, Doru Morii) și altele în Cornet. Adică mai mult de 30 capete care noaptea intră chiar în intravilanul localității. Ca să nu mai vorbesc de un număr mult mai mare în partea de sus a satului, unde sunt zonele de liniște, în Deal”, spune primarul.

Otrăvirea terenurilor, infracțiune… sau nu

Liviu Balint spune că mulți dintre locuitorii din zonă vor să își otrăvească terenurile ca să și le poată proteja de mistreți, să aibă ce cosi, să aibă ce recolta.

“Legea spune că acest lucru e infracțiune în sensul în care vreți să folosiți în scop propriu vânatul. Dacă puneți plăcuțe de avertizare cu <<Atenție, teren otrăvit>> și nu aveți nici un interes decât protejarea proprietății, eu nu vă pot opri. O să transmit acest dezastru din comuna noastră și ministrului Agriculturii, Adrian Oros, fost profesor la Facultatea de Medicină Veterinară la Cluj’, a adăugat Liviu Balint.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here