Sărbătoare pentru toți pasionații de poze

0
21

Anual, în data de 19 august, la nivel mondial se celebrează ziua fotografiei.

În 2016, Ziua mondială a fotografiei a atins o audiență globală de 500 de milioane de oameni, inspirând fotografi din întreaga lume să-și împărtășească poveștile, potrivit site-ului worldphotoday.com.

Această zi este dedicată tuturor celor pasionați de fotografie, fie ei amatori sau profesioniști.

Cum sărbătoresc fotografii maramureșeni această zi?

Fiind o sărbătoare care se celebrează la nivel mondial, și fotografii din Maramureș țin cont de importanța ei.

Clara Moise, din Baia-Sprie, este pasionată de fotografii de mult timp, dar, cu toate acestea, nu se consideră un fotograf profesionist.

„Fotografia reprezintă pentru mine cea mai pură și apreciată amintire. Cu timpul ajungem să ne despărțim de anumiți oameni, întâlnim alții în viața noastră, și alții, iar fotografia are puterea de păstra sentimentul și amintirea acelor zile, pentru totdeauna. Și dacă o privești la 80 de ani, tu schimbat fiind, ea rămâne la fel. Vei trăi din nou acele momente ca și cum s-ar fi petrecut ieri. Puterea imaginii este peste cuvinte. Îmi place să fotografiez tot, lucruri, oameni, obiecte, peisaje, este pasiunea mea. Simt că văd altfel lucrurile, am o viziune aparte, văd și încadrez diferit obiectele și lucrurile din jurul meu, în raport cu alte persoane. Cu toate acestea nu am făcut un curs de profesioniști, dar, poate, pe viitor… Pentru mine ziua fotografiei este în fiecare zi, nu doar azi. Port cu mine aparatul foto peste tot. Ca o scurtă istorie, îmi place să fac poze de când eram foarte mică. Îmi amintesc că, încă de atunci încercam să-i conving pe ai mei să-mi cumpere un aparat foto. Până la urmă mi-au luat unul. Iar azi am reușit să ajung la unul profesional”, spune Clara, de 24 de ani.

Și lui Adi Trifan îi place să facă fotografii. „Mâine, de ziua fotografiei, lucrez, dar după masă o să ies prin oraș să fac câteva poze. Este o zi importantă pentru mine, și pentru toți fotografii. O zi în care lăsăm imaginile să vorbescă de la sine. Fotografia reprezintă acele o mie de cuvinte, pe care, uneori nu le poți vedea sau înțelege mai bine, decât prin acest mod”, spune bărbatul.

Dacă tot este ziua mondială a fotografiei, putem aminti cu mândrie de portretul „Yelena”. Acesta înfățisează în prim-plan privirea Anei Morar, o fetiță dintr-un sat, din județul Maramureș. Cu acest portret, artistul fotograf maghiar, Istvan Kerekes, originar din Târgu Mureș a obținut un record mondial absolut. În trei ani a obținut nu mai puțin de 411 premii întâi și medalii de aur pentru un singur portret.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here