SĂRBĂTOARE - Întâia și a doua aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul

Conform calendarului ortodox, astazi este sărbătorită Intâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

SĂRBĂTOARE - Întâia și a doua aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul

Din Evanghelie știm că Irod, la un ospăț organizat de ziua lui de nastere a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Sfântul Ioan fiind atunci întemnițat în castelulul lui Irod de la Maherus.

Sfântul îl mustrase pe Irod pentru faptul că trăia cu Irodiada, soția fratelui său. Urându-l de moarte pe Ioan, Irodiada a sfătuit-o pe fiica ei Salomeea, care dansase și plăcuse oaspeților în special lui Irod, să ceară drept răsplată capul Botezatorului, ceea ce s-a și întâmplat.

Fiindu-le frică să îngroape capul alături de trup pentru că ar putea învia, Irod a dat ucenicilor numai trupul Sfântului, acesta fiind îngropat în  Sevastia, iar capul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa.

Prima și a doua aflare a capului
Potrivit tradiției, Sfânta Ioana a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei si l-a îngropat în Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta e socotita cea dintâi aflare a capului.

După ceva timp, un proprietar bogat care credea în Hristos, si-a lepădat poziția socială și toată averea și s-a făcut monah, primind numele de Inochentie. Într-o zi, acesta a vrut să-și zidească o chilie, și, săpând adânc a descoperit un vas de pământ în care se afla un cap, aflând pe urmă că este al lui Ioan Botezătorul, fiind ce-a de-a doua aflare. Acum, capul sfântului se află în Franta, într-o biserică din Amiens.

Tradiții și superstiții

În ziua sărbătorii se spune că dacă plouă, este semn de primăvară timpurie, sau, în alte zone, ploaia este semn de primăvară frumoasă.

În unele zone rurale, mai este obiceiul ca fetele și băiS„eții să iasă afară la câmp, unde fac hora și petrec cu multă bucurie.

Altă tradiție populară spune că femeile au obiceiul de a lega un șnur pe mâna pruncilor lor. El fiind făcut din arnici roșu, împletit cu bumbac alb, având rolul de a-i proteja pe copii. Fetele și nevestele tinere mai obișnuiau să se spele cu apă topită din zăpadă pentru a avea noroc tot anul.

V.R.