RUȘINE - Baia Mare dă tonul la criminalitate stradală în Maramureș

Baia Mare conduce detașat în topul locurilor din Maramureș unde se înregistrează cel mai mare grad de criminalitate stradală. În Baia Mare oamenii sunt bătuți în stațiile de autobus pentru un telefon mobil, tot în Baia Mare riști să rămăi fără lănțișorul de aur de la gat în timp ce mergi pe stradă sau să ți se fure poșeta în timp ce te deplasezi spre casă.

RUȘINE - Baia Mare dă tonul la criminalitate stradală în Maramureș

Polițiștii maramureșeni spun că acest tip de criminalitate este un obiectiv aflat permanent în atenția lor, pentru controlul acestui indicator fiind depuse eforturi împreună cu partenerii instituționali. La nivelul județului Maramureș, datele statistice arată că în anul 2020 infracțiunile stradale reprezintă 5,29% din totalul infracțiunilor sesizate.

“Criminalitatea stradală este un tip de criminalitate specific mai ales mediului urban, cele mai multe infracțiuni stradale (85,5%) fiind înregistrate în municipiul Baia Mare. Criminalitatea în mediul rural – reprezintă 30,8% din criminalitatea la nivel de județ. Comparativ cu anul 2019, în perioada supusă evaluării s-a constatat o scădere cu 13,4% a infracționalității în mediu rural. Ponderea cea mai mare o dețin infracțiunile judiciare – 59%, în special cele din sfera micii criminalități (loviri sau alte violențe, furturi și amenințări). Alte infracțiuni frecvent întâlnite în mediul rural sunt infracțiunile rutiere (13%) și infracțiunile prevăzute de Codul Silvic (5%)”, precizează IPJ Maramureș.

H.D.