REMEMBER – Concert cu Semnal M fără vreo repetiție

0
100

Iuliu Țoca este unul dintre cei mai populari bateriști maramureșeni. Iuliu a cântat pe litoral cu o formație formată din 7 membri.

Doi bucureșteni, trei trei băimăreni și surorile Cupcea din Zalău, petreceau verile pe scenele de pe țărmul Mării Negre. După sezonul estival, formația susținea turnee în Constanța și în sudul țării.

În vara lui 1974 ia prima dată contactul, pe litoral, cu Iuliu Merca. Acesta l-a întâlnit pe Iuliu Țoca la unul din concerte și l-a abordat după spectacol. Pe atunci Iuliu Merca era omul-cheie într-o formație cunoscută, Semnal M fiind înfințat abia în 1977.

În vara lui 1985 se întâlnesc din nou pe litoral, în stațiunea Venus. Inițial, Merca l-a invitat pentru două spectacole pe litoral. Bateristul de la Semnal M îi părăsise. Acum erau nevoiți să îl înlocuiască de urgență. Iuliu era tot cu vechea formație, cu care concerta în speranța de a obține contracte în străinătate. Colegii lui Țoca au rămas surprinși de invitația primită de băimărean. Nu era lucru ușor să facă parte dintr-o formație de calibru, cum era Semnal M. Iuliu Merca l-a luat pentru cele două spectacole, pentru 800 de lei, într-o vreme când salariul pe o lună era 1.200 de lei. Inedit e faptul că, înainte de cele două spectacole, Iuliu Merca nu a făcut nicio repetiție cu Iuliu Țoca pentru ca acesta să-și facă o imagine despre ce are de făcut.
„Se uitau toți la mine, curioși. Bateristul fugise cu o fată, dar își lăsase tobele acolo. Nu știau ce se va întâmpla cu spectacolul. Merca nu mi-a zis nimic despre repertoriu. M-am trezit pe scenă, fără repetiții, fără nimic. Doar atât îmi zisese Gyula (cum îi spuneau prietenii lui Merca) că dă el tempoul. Am început. În primele piese eram concentrat la maxim la ceea ce se întâmpla. Tobele erau altfel așezate de cum eram obișnuit eu. Lumea nu știa că eu sunt un intrus acolo, fără repetiție. După a treia piesă deja m-am încălzit. După spectacol, nu mi-a păsat atât de mult de reacții, căutând totuși să îmi fac treaba cum puteam mai bine. Al doilea spectacol era deja ușor. {tiam ce am de făcut. M-am gândit să-mi iau banii și să mă întorc la formația mea. Vine Gyula la mine să îmi dea banii. I-am spus că, dacă a fost bine sau rău, eu am făcut ce am putut. În timpul discuției apare prezentatorul spectacolului, Boldijar, clăparul lui și ceilalți membri ai formației. Merca îmi spune de față cu toți: «Tu de azi faci parte din Semnal M. Să vii cu noi!» Nici nu m-am putut gândi la vremea aceea că aș putea face parte din Semnal M. Era o formație celebră până și în Occident“, spune Iuliu Țoca.
Decizia nu i-a fost ușoară, așa că Iuliu s-a consultat cu colegii din vechea formație. S-au despărțit printre lacrimi, după o colaborare de ani de zile. Au început turnee lungi. Iuliu mărturisește că se întorcea acasă după 3-4 luni de turnee.
„Nu știam când e noiembrie, când e august. Am susținut turnee și în săli de sport, terenuri de handball acoperite. O mulțime de tineri așteptau să primească autografe la sfârșitul fiecărui spectacol. Nu realizam că Semnal M era arât de iubit“, își aduce aminte Țoca.
Acesta a colaborat cu Semnal M până în 1987.

„Din repertoriul Semnal M, «O roată de foc» și «Primăvară românească» au fost piesele care m-au sensibilizat“, spune, cu nostalgie, Iuliu Țoca.
În 1996, cu trei zile înainte de deces, Iuliu Merca l-a sunat pe Iuliu Țoca să meargă în stațiunea Venus, unde îi va asigura toate cele necesare. I-a cerut chiar să se mute cu familia.
„M-a sunat la o oră foarte târzie, spunând că vrea să se vadă cu mine, că îmi asigură tot. Eu eram la Teatrul Municipal Baia Mare deja. M-a sunat joi, iar sâmbătă dimineață a murit pe plajă. A avut o premoniție și era dornic să ne vedem. Sâmbătă m-a sunat Pefi, care avea o emisiune umoristică la Prima TV la vremea aceea și mi-a dat vestea morții lui Merca, în timp ce eu eram la pescuit în Baia Sprie. Acolo s-a încheiat capitolul cu Iuliu Merca. M-am mai întâlnit cu Boldijar. Am mai cântat cu Semnal M după aceea la un Revelion, la hotelul Mara. La înmormântarea lui Iuliu Merca nu am ajuns pentru că avusesem un spectacol“, își aduce aminte, cu regret, Țoca.
Cariera lui Iuliu Țoca, și cea dinainte de Semnal M, și cea de pe urmă, a fost una marcată de spectacole, turnee naționale și internaționale și o mulțime de colaborări cu formații și studiouri de înregistrări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here