REMEMBER - 25 de ani de la cel mai mare accident aviatic din istoria Maramureșului

Ieri, 22 febbruarie, s-au implinit 25 de ani de la cel mai mare accident aviatic din istoria Maramuresului. Atunci 10 oameni mureau nevinovati dupa ce avionul in care se aflau s-a lovit de cariera de piatra Sfantul Ioan.

REMEMBER - 25 de ani de la cel mai mare accident aviatic din istoria Maramureșului

Aeronava AN-24RV era programata sa execute in ziua de 22 februarie 1996 un zbor de calibrare in zona aeroporturilor Satu Mare -Baia Mare pentru prelungirea autorizatiilor de functionare a radiofarurilor. Conform planificarii, decolarea era programata intre orele 09.00 si 22.00 de pe Aeroportul Baneasa, in functie de conditiile meteo, cu o aterizare pe aeroportul Baia Mare si intoarcere pe Baneasa in aceeasi zi. Catastrofa s-a produs la ora 13.40, locul accidentului fiind cariera de piatra Sfantul Ioan, conform actului de investigare a evenimentului de zbor produs la 22.02.1996 cu aeronava AN-24 RV la Aeroportul Baia Mare. 

Proprietarul aeronavei de tip Antonov era SC ESA (Echipamente și Servicii Aeroportuare). Printre cei care au decedat atunci se numără și doi muncitori ai carierei, aflați în cabina, respectiv bena autobasculantei de la locul impactului aeronavei cu solul, respectiv un lucrător pe încărcătorul frontal a suferit arsuri de gradul II. În Baia Mare aeronava a efectuat prima din cele trei treceri planificate la înălțimile de 1500 m, 900 m și 300 m. La ora 13.37 operatorul radar a comunicat modificarea condițiilor meteo de la aeroportul Baia Mare. Înainte de lovirea copacilor de pe versantul sudic al cotei Dealul Crucii, pilotul a acționat brusc asupra profundorului. Avionul a retezat varfurile copacilor de pe Dealul Crucii, iar parți din avion au început să cadă. Avionul a căzut de la o înălțime de aproximativ 800 m până la impactul cu solul, unde aeronava a luat foc. 

FOTO stirileprotv.ro

H.D.