Reguli simplificate pentru înmatricularea unei mașini

0
48

Maramureșenii trebuie să știe că au apărut recent o serie de noutăți legislative din sfera înmatriculării vehiculelor. Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor precizează că în 11 august a fost publicat în Monitorul Oficial al României, nr. 725, Ordinul Ministrului Afacerilor Interne (OMAI) nr.120/2020 pentru modificarea și completarea O.M.A.I. nr.1501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberării autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor.

Toate aceste modificări au ca scop debirocratizarea serviciilor publice pe măsura creșterii gradului de digitalizare în România.

“Simplificarea procedurii de înmatriculare constă în posibilitatea înmatriculării unui vehicul nou de către operatorul economic care are ca obiect de activitate vânzarea vehiculelor noi, în numele cumpărătorului în baza unui contract de mandat încheiat între aceștia, eliminarea unor documente precum duplicat al certificatului de înmatriculare (cartea de identitate a vehiculului), înmatriculare/transcriere (fișa de înmatriculare), crearea premiselor pentru furnizarea serviciilor online la eliberare duplicat certificat de înmatriculare, radiere din oficiu, păstrare combinație număr de înmatriculare”, precizează autoritățile.

Actul normativ amintit mai sus instituie verificarea conformității plăcilor cu număr de înmatriculare pentru care deținătorul și-a exprimat opțiunea de păstrare, cu standardele în vigoare și calitatea acestora, stabilirea unei perioade determinate în care poate fi solicitată atribuirea unei combinații păstrate a numărului de înmatriculare (un an), precum și posibilitatea prelungirii acestei perioade, extinderea sferei solicitanților care pot beneficia de autorizații de circulație pentru probe sau clarificarea situației categoriilor de vehicule supuse înregistrării la nivelul primarului localității prin armonizarea cu prevederile actului normativ de rang superior.

Tot legea intrată în vigoare acum câteva zile vorbește despre stabilirea unui flux de autorizare provizorie limitată la cinci zile, pentru vehiculele care nu prezintă documente de înmatriculare anterioare – în original, perioadă ce poate fi prelungită până la 90 de zile numai cu obținerea unei certificări a identității de la autoritatea competentă (RAR).

“Recomandăm solicitanților serviciilor publice să consulte listele documentelor necesare pe operațiuni de înmatriculare, transcriere, radiere, autorizare provizorie, eliberare duplicat, etc., publicate pe site-ul www.drpciv.ro, înainte de prezentarea la sediile acestora în vederea depunerii documentelor”, anunță Prefectura Maramureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here