RECUNOAȘTERE – Premiu internațional pentru un actor din Maramureș

RECUNOAȘTERE – Premiu internațional pentru un actor din Maramureș

Născut în 10 martie 1976, în Baia Mare, Levente Molnar este actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca, din septembrie 2002, iar din 2003 este asistent la Universitatea Babeş-Bolyai.

Cariera sa internațională a luat avânt odată cu premiul Oscar pentru cel mai bun film strîin acordat, în 2016, filmului ”Fiul lui Saul”, ân care Levente Molnar juca un rol consistent. Din păcate, tatăl său, Janos, a murit cu doar câteva luni înainte ca fiul său să fie cotat printre actorii mari ai planetei.

Mama sa, Agnes, locuiește în Berchez și fratele său, Robert, are domiciliul în Baia Mare și lucrează într-un domeniu apropiat de cinema: este fotograf. Cei doi au avut, la sfârșitul lunii aprilie încă un motiv de bucurie, în legătură cu cariera lui Levente. Actorul a fost distins, la Sao Paulo, cu premiul cel mai bun actor, pentru rolul principal interpretat în filmul ”Prăpastia”.

Distincţia i-a fost acordată în cadrul celei de-a 11-a ediţii a festivalului internaţional de film Cinefantasy din Brazilia.

Din cauza situaţiei epidemiologice, ceremonia de decernare a premiilor şi proiecţiile filmelor au avut loc online.

Conform radiocluj.ro, filmul este o dramă care aminteşte de atmosfera baladelor şi prezintă povestea unei relaţii tată-fiu, care se petrece în creierii munţilor. Medicul maghiar originar din Transilvania, interpretat de către Levente Molnár, se întoarce de la Budapesta în satul său natal din munţii Maramureşului, pentru a participa la înmormântarea tatălui său.
Anul trecut, Levente Molnár a mai fost distins cu alte două premii pentru actorie de către criticii maghiari de film.

 

I.V.