PROTESTE ÎN JUDEȚ - Tinerii maramureșeni au ieșit în stradă

Discuțiile pe tema eliminării gratuității studenților la transportul feroviar crează conflicte și inițiază proteste în rândul studenților.

PROTESTE ÎN JUDEȚ - Tinerii maramureșeni au ieșit în stradă

Săptămâna trecută, miercuri, o parte din membrii Ligii Studenților „Pintea Viteazul” (LSPV) Baia Mare s-au întrunit în gara din Baia Mare pentru a-și arăta dezacordul referitor la eliminarea gratuității transportului feroviar al studenților. Astfel, susținând și poziția exprimată de către Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

„Considerăm că eliminarea unei facilități pentru studenți nu poate reprezenta un aspect pozitiv pentru reforma educațională despre care tot menționează guvernanții. Gratuitatea transportului feroviar este clar, un beneficiu real de care beneficiază un număr considerabil de studenți. Astfel, le solicităm public guvernanților să se gândească de două ori înainte de a acționa și să prioritizeze educația, făcând-o accesibilă, nu îngreunând procesul și dreptul studenților la educație”, au precizat reprezentanții LSPV.

Printre membrii care au protestat miercuri în fața gării s-a aflat și un fost președinte al organizației, care, deși nu mai beneficiază de gratuitatea la tren, știe cât de important este acest beneficiu, au mai adăugat cei din ligă.

Protest în fața Prefecturii Maramureș

După protestul de miercuri, vineri a urmat un nou protest al studenților maramureșeni, de această dată, s-au adunat în fața Prefecturii Maramureș, unde și-au spus nemulțumirile. Astfel de acțiuni au avut loc în toate orașele cu centre universitare importante.

„<<Ne scuzați că nu suntem deputați!>> și <<Ne-ați promis facilități, dar ne luați din necesități!>> au fost doar două din sloganurile prin care solicităm public guvernanților să se gândească de două ori înainte de a acționa, făcând educația accesibilă, nu îngreunând procesul și dreptul studenților la educație”, mai spun reprezentanții LSPV.

Paula Pop, studentă la Centrul Universitar Nord Baia Mare, comentează și ea această problemă.

„Gratuitatea este extrem de necesară în rândul studenților, fiind o bună oportunitate pentru cei cu un statut social mai dificil, și, în același timp, încurajând elevii să devină studenți și să-și dorească să descopere mai mult. Gratuitatea la studenți n-ar trebui să fie o problemă pe care prim-ministrului Florin Cîțu să o discute cu autoritățile. Gratuitatea feroviară ar trebuie să fie un drept al studenților, respectat de autorități”, a spus băimăreanca.

Și Andrei Buda, secretar general al Ligii Studenților „Pintea Viteazul” a comentat acest subiect.

„Ne doare pentru că nici măcar nu am fost consultați. Ne doare când vedem ca suntem tratați cu indiferență și astăzi, după mai bine de 30 de ani de democrație, avem cel mai mic procent din PIB oferit educației. Sunt mulți studenți care chiar au nevoie de acest beneficiu, care totodată generează printre altele și: creșterea echității accesului la învățământul superior, a mobilității studenților în scopuri didactice și de dezvoltare profesională și beneficiile aduse mediului. Pentru guvernanți, dar și pentru ceilalți care susțin că transportul gratuit cu trenul este un privilegiu, vă rog să luați în considerare faptul că studenții au de suportat o multitudine de alte costuri: chirie, mâncare, taxe școlare. Mulți studenți care aleg să lucreze întâmpină dificultăți în gestionarea activităților didactice care de multe ori se suprapun cu programul de lucru de la job. Sunt de acord, putem să spunem că avem cu toții dreptul la educație. Oricare putem să ne înscriem la o facultate, dar oare câți își permit cu adevărat să beneficieze de ea sau sa facă performanță, care presupune o grămadă de costuri și deplasări, în funcție de domeniu. Și mai trebuie să spun ceva, poate reprezenta chiar o concluzie: Din experiență, e foarte frustrant ca student să vezi câte oportunități ai și să nu poți profita de ele din cauza condițiilor financiare. Așa că, ar fi de apreciat dacă am fi susținuți, nu îngreunați de guvernanți. Noi vom continua demersurile și vom încerca în permanență să luptăm pentru studenți și interesele lor”, a spus acesta.

V.R.