PROMULGATĂ DE IOHANNIS - Legea privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari intră în vigoare

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor.

PROMULGATĂ DE IOHANNIS - Legea privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari intră în vigoare
Președintele Klaus Iohannis a promulgat azi, 24 februarie, legea prin care parlamentarii rămân fără pensii speciale. Potrivit legii, de la data intrării sale în vigoare, încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor Legii privind Statutul deputaților și al senatorilor.
Până acum, Statutul deputaților și senatorilor prevedea ca parlamentarii care îndeplinesc condițiile vârsta de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat. Cuantumul indemnizației se acorda în limita a 3 mandate și se calcula ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu putea fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului. Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calcula proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar.
Statul român plătește aproximativ 37 de milioane lei pentru pensiile speciale a 870 foști parlamentari.
M. S.