Producătorii maramureșeni, puși în genunchi

1
26

Producătorii români sunt refuzați de marile lanțuri de magazine. Unii maramureșeni se plâng de faptul că durata de intrare în rândul supermarketurilor se întinde pe câteva luni.

Aceștia sunt de părere că proprietarii lanțurilor de magazine ar trebui să sprijine intrarea lor în rândurile produselor de pe rafturi. Să nu mai vorbim de prețurile uriașe ce le găsim în magazinele din oraș.

“ Își bat joc de noi”

În județul nostru, oamenii sunt nemulțumiți în special de prețul inechitabil a produselor. Faptul că o sticlă de jumătate de litru de apă a ajuns să fie mai scumpă decât un litru de lapte, a stârnit indignarea maramureșenilor care îngrijesc animale domestice.

”Am venit până în oraș cu niște probleme. Mi-a fost sete și am cumpărat o apă cu doi lei. Noi primim pe laptele colectat 50 de bani pe litru. Cum se poate așa ceva? Apa vine din izvor. O dă Dumnezeu. Dar pentru lapte trebuie să scot vaca la păscut, să o îngrijesc când e bolnavă. Oamenii ăștia își bat joc de noi”, se plânge un maramureșean.

Ambalajul contează?!

De altfel, Ion e de părere că produsele autohtone maramureșene ar trebui promovate mult mai mult, însă prin magazine vezi mai mult produse străine. “De multe ori când merg în supermarket văd produse străine la suprapreț. Și așa… oamenii cumpără, că vezi doamne cașcavalul ăla e din Franța și cu mucegai! Dar eu stau si luni de zile să strâng brânză și să am producție bună de vândut. Omul e atras de ambalaj.. vezi acolo ceva frumos desenat și l-ai luat, nu mai stai pe gânduri. Producătorii maramureșeni sunt ignorați, noi ne vindem marfa pe facebook sau în piața, cum putem. Deși, de când cu pandemia, nu mai vin oamenii așa cum veneau. Că zic că pot lua virusul, și așa se duce munca omului de la țară”, ne povestește Ion, în vârstă de 54 de ani, producător de produse lactate.

Producătorii străini ne iau locul

Proprietara unei fabrici românești de înghețată, susține că unii retaileri au refuzat total prezența produsului pe rafturile lor, iar alții au acceptat parțial.

”Așa se procedează cu toate produsele fabricate în România, pentru că avem exemple de branduri de import ce au intrat pe piața românească în acestă primăvară și care sunt acum prezente în toate magazinele rețelelor” susține Irina Filip, fondatoare a unei fabrici ce produce înghețată.

Problema aceasta este acută tocmai deoarece producătorii străini caută nu doar să se impună pe piața românească, dar caută să elimine produsele autohtone cu desăvârșire, aici, în România.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here