Primăria Baia Mare, executată silit – CONFIRMARE OFICIALĂ

1
1606

În 14 mai 2020, Tribunalul Cluj a anulat contestația în anulare formulată de Consiliul Local Baia Mare împotriva unei decizii civile pronunțate în 27 martie 2020, a anulat-o, a rejudecat cauza și a admis apelul declarat de Drusal S.A. Baia Mare împotriva unei alte decizii civile (din 12 decembrie 2019).  

Apoi a fost dată sentința: „Respinge ca neîntemeiată cererea de suspendare a executării silite demarate în dosar execuțional nr. 54/2019 al BEJ Cîmpian Mihai Radu, cerere formulată de contestatorul Consiliul Local al mun. Baia Mare. Menține restul dispozițiilor încheierii civile atacate. Obligă intimații la plata către apelantă a sumei de 3.595 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în apel, onorariul avocațial și taxa judiciară de timbru. Definitivă. Pronunțată în ședința publică din data de 14.05.2020
Document: Hotărâre  458/2020  14.05.2020”.

Sentința a fost publicată în 18 mai.

Cu alte cuvinte, Primăria Baia Mare este executată silit pentru neplata datoriilor către Drusal S.A. Baia Mare. Valoarea datoriilor nu a fost precizată în sentință dar, după cum arată Dan Ivan, aceasta este în cuantum de 11 milioane de lei, la care se adaugă alte cinci milioane de lei pentru servicii efectuate, facturate și aflate la scadență, atât pentru salibrizarea stradală cât și pentru cea prestată către populație.

„Primăria a încasat taxa de salubrizare de la foarte mulți cetățeni, mulți dintre ei achitând în avans pentru tot anul, dar se pare că nu s-a făcut transferul sumelor către Drusal, cel mai probabil banii fiind folosiți pentru alte scopuri”, spune Dan Ivan.

Nu este primul proces pe care Drusal îl câștigă împotriva Primăriei Baia Mare. În 12 iulie 2017, Tribunalul Maramureș a obligat Primăria Baia Mare la plata sumei de 2.033.569,33 lei (plus cheltuieli de judecată) pentru neplata serviciilor de salubrizare prestate în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2015.

Executarea silită, decisă de Tribunalul Cluj, face obiectul unui dosar execuțional de care se ocupă executorul judecătoresc din Cluj-Napoca Mihai Radu Cîmpian. „Dosarul era înregistrat spre executare când s-a publicat sentința. Sentința este pusă în aplicare. Modul în care s-a pus în executare, ce acte s-au făcut, nu pot să vă spun, ține de secretul profesional al executorului. Sunt detalii care țin de părțile din dosar. Încuviințarea executării silite se face pe baza cererii creditorilor și a demersurilor făcute în instanță”, ne-a spus executorul judecătoresc.

Cu toate că Mihai Radu Cîmpian nu a precizat care este modalitatea de recuperare a banilor de către firma de salubrizare se vorbește despre punerea sechestrului pe bunurile mobile și imobile ale primăriei. O altă modalitate ar fi blocarea conturilor instituției. Este posibilă însă și ajungerea la o înțelegere între cele două părți pentru reeșalonarea datoriei.

Se prea poate, însă, ca acțiunea în instanță a firmei de salubrizare să fie doar vârful aisbergului. Se pare că bugetul municipiului nu stă tocmai bine și că sunt multe firme (mai mari sau mai mici) care au de primit bani de la Primăria Baia Mare pentru lucrări executate și neplătite.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here