PRIMARI NEMULȚUMIȚI – Evaluări făcute degeaba, după inundații

1
95

Județul Maramureș s-a confruntat în ultimele zile cu numeroase probleme din cauza revărsării apelor în foarte multe dintre localitățile județului. Deocamdată nu au fost înregistrate pierderi de vieți omenești, însă pagubele materiale sunt imense. Sunt destui primari din județ care se plâng că, deși solicită anumite sume pentru refacerea infrastructurii afectate de inundații, de la nivel central niciodată nu primesc cât cer.

Depinde de culoarea politică. Amu’, de data asta, sper să primesc cât am cerut. Dar totul se reduce dacă ești în tabăra care trebuie sau nu. La Moisei amu’ am pagube de peste 15 miliarde de lei vechi”, spune primarul din Moisei, Toader Ștețco.

Dar și anul trecut am transmis raportul cu pagubele avute, au fost evaluate pagubele la peste 400.000 de lei și am primit 15.000. În fiecare an am făcut evaluări, dar doar anul trecut am primit 15.000 de lei”, ne spune un alt primar din județ.

# Comisii pentru evaluarea pagubelor

Recent, prefectul județului Maramureș, Nicolae-Silviu Ungur, subprefectul Oana-Mihaela Oșanu și reprezentanți din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș au discutat, în sistem de videoconferință, la începutul acestei săptămani, cu președinții comitetelor locale pentru situații de urgență problemele cu care se confruntă și care au fost generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Primarilor din fiecare localitate li s-a solicitat respectarea legislației în vigoare referitoare la completarea și transmiterea rapoartelor operative, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 459/78/2019 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică, precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă și poluări marine în zona costieră.

Primarul Municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, a solicitat sprijin pentru rezolvarea problemelor de infrastructură, după lucrările de reabilitare a drumului național, în scopul preluării apelor pluvial și a preveni inundarea străzii Făgetului.

Vom proceda la întocmirea proceselor de constatare și evaluare a pagubelor și stabilirea prin ordin de prefect a comisiilor care se vor deplasa în teren. De asemenea, vom elabora proiectul de hotărâre de guvern pentru a beneficia de fondurile necesare executării lucrărilor la obiectivele afectate de fenomenele hidrometeorologice (inundații, grindină, alunecare de teren) din unitățile administrativ-teritoriale”, a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur, președintele CJSU Maramureș.

De cealaltă parte, subprefectul Oana-Mihaela Oșanu le-a precizat primarilor maramureșeni prevederile Legii nr 84/2020 privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale până la data de 1 noiembrie și le-a solicitat sprijin pentru derularea în bune condiții la nivelul județului a Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD).

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here