PORTRET DE SALVATOR - Câinele Athos de la Salvamont Borșa salvează vieți

Puțini știu că Salvamont Borșa are unitate canină de salvare în avalanșă, fiind singura de acest tip din zona aceasta a Romaniei. Cel care se ocupă de Athos, cainele salvator, este Andreica Nicoară, care spune că la începutul lunii viitoare va pleca la rebrevetare.

PORTRET DE SALVATOR - Câinele Athos de la Salvamont Borșa salvează vieți

Pană atunci însă chiar weekendul trecut a fost desfășurat un exercițiu de salvare din zăpadă, fiind vorba despre două victime. Astfel de exerciții, spune Nicoară, se fac frecvent, iar cainele este pregătit din toate punctele de vedere.

“Eu l-am luat pe Athos la șase luni, să îl pregătesc special pentru căutări în avalanșă. Am făcut un an de pregătire cu Coman Toader de la Moisei și apoi am fost la evaluare. În 5 martie 2020 a făcut pregătire pe Transfăgărașan, a dat examen și și-a luat brevetul. Salvamont Borșa este singura unitate din această parte a țării care se poate lăuda cu o unitate canină. Chiar în weekend am făcut un exercițiu de salvare, două victime îngropate în zăpadă. În 3 martie plec cu Athos la rebrevetare”, a declarat, pentru “glasulmm.ro”, Nicoară Andreica de la Salvamont Borșa.

H.D.