Polițiștii locali băimăreni, în grevă japoneză

0
2138

I-A SUPĂRAT VELA

Polițiștii locali protestează timp de trei zile față de declarațiile recente ale ministrului Marcel Vela. |n opinia sindicaliștilor de la Pro Lex, ministrul Vela a declanșat o campanie împotriva categoriei profesionale a politiștilor locali, prin declarații mincinoase și denigratoare, precum cele din interviul în mediul on-line în care a declarat că “și acum avem probleme cu poliția locală, care amendează, care face unele abuzuri și nu respectă toate prevederile ordonanțelor în litera și spiritul fiecărei ordonanțe”.

“Ulterior, a făcut comparație între salariul unui polițist local din Timișoara cu cel al unui polițist din Poliția Română, afirmând lucruri nereale, mincinoase.

Sindicatul Național Pro Lex, organizație sindicală ce reprezintă aproximativ 70% dintre polițiștii locali, a decis să organizeze acțiuni de protest la nivel național. Polițiștii locali vor purta o banderolă albă la uniforma de serviciu, între 06 – 08 mai 2020.

Asemenea polițiștilor din Poliția Română și polițiștii locali s-au aflat în prima linie în lupta contra răspândirii virusului SARS-CoV-2, îndeplinind aceleași tipuri de misiuni ca și polițiștii, sub coordonarea structurilor de poliție și chiar în echipe mixte. Spre deosebire de toți polițiștii și militarii, polițiștii locali nu au primit și nu primesc spor pentru munca prestată în repausul săptămânal și sărbătorile legale și nici compensare cu timp liber corespunzător. Am sesizat ministrului Vela această discriminare, însă a ignorat-o, deși Directiva CEDO 2000/78/CE prevede faptul că oameni aflați în situații similare beneficiază de aceleași drepturi.

„Abuzurile” sunt fapte penale individuale, nu ale unei categorii profesionale. Câte dosare penale sunt în cercetare având ca făptuitori polițiști locali, pentru infracțiuni de abuz? Nu am primit încă răspuns.

Ca urmare a misiunilor îndeplinite, avem polițiști locali infectați, iar alții internați în spitale, victime ale infracțiunilor de ultraj”, precizează sindicaliștii Pro Lex.
Comparația salarială este făcută, conform Pro Lex, “cu rea-intenție, mincinoasă, atât din cauza faptului că salariile polițiștilor locali sunt egale cu cele ale funcționarilor publici din primărie (uneori chiar mai mici), diferă de la o localitate la alta, în limita unui minim și maxim prevăzut de lege”.

Sindicaliștii spun că sunt diferențe între polițiștii locali și cei din Poliția Națională și în ce privește vârsta de pensionare (65, respectiv 47 de ani), deși ambele categorii au dreptul la încadrarea în condiții speciale de muncă.

Organigramă incompletă, cu… uscături
“Și noi suntem în grevă. Pot să vă spun că nici vorbă de salarii mari la Poliția Locală, la noi cel mai mare salariu pe care îl are un polițist de execuție este de 4000 de lei, un șef de birou 5000 de lei. Sunt date publice care se pot vedea de oricine. La noi, polițiștii locali protestează toți, suntem undeva la 120 de polițiști locali. Organigrama nu e completă, ar mai trebui, dar atâția suntem acum. Totul a plecat, după părerea mea, de la Legea Poliției Locale, care este ambiguă și de la aceste ambiguități au apărut toate problemele. Nu spune nimeni că nu sunt și uscături în Poliția Locală, ca peste tot, dar nu trebuie să punem o etichetă pe tot ce înseamnă Poliția Locală din cauza unora”, a spus Dorin Coste, șeful Poliției Locale Baia Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here