PLANURI DE VIITOR - Sighetu Marmației și proiectele transfrontaliere

La Spitalul din Sighetu Marmației se derulează un alt proiect aprobat, care are ca obiect o tematică generoasă: spitale fără infecții.

PLANURI DE VIITOR - Sighetu Marmației și proiectele transfrontaliere

Primarul Sighetului, Vasile Moldovan, ne spune: “În oraș rata de infectare oscilează între 2,2 și 2,5. În urmă cu trei săptămâni a fost peste 3 și scenariul roșu s-a aplicat pentru o scurtă perioadă. S-a accelerat procesul de vaccinare, în acest context introducându-se și vaccinarea cu AstraZeneca la centrul social nou. Cei care s-au înscris la acest vaccin se prezintă în proporție de doar 45%, ceea ce nu se întâmplă la centrul de vaccinare de la spital, unde se folosește vaccinul Pfizer-BioNTech. Pentru mine e o ciudățenie acest refuz la vaccinare al celor care s-au înscris. Cu o rată de infectare de 2,2 sau 2,5 cred că procesul de vaccinare e și o formă de luptă împotriva creșterii acestui procent”.

Sighetu Marmației are investiții multe pe hârtie și așteaptă bugetul. Se fac demersuri pentru o investiție prin CNI, conform unui proiect în valoare de trei milioane de euro prin care fostul centru pentru copii cu deficiențe (atât de mediatizat datorită stării deplorabile în care se afla) să devină un centru de primire urgențe și bloc operator pentru spitalul din oraș. „Blocul operator e gândit pentru chirurgie și ortopedie și s-a stagnat o perioadă datorită situației juridice în care se afla clădirea și terenul, lucrul acesta s-a rezolvat”, spune Vasile Moldovan.

De asemenea, autoritatea locală își pune mari speranțe în derularea unui proiect prin CNI de creare a unei secții de psihiatrie, modernă, cu 200 de paturi, așa cum s-a demarat deja în Tulcea.

La Școala „George Coșbuc”, pentru a derula un proiect de dezvoltare întâi trebuie executată devierea unor cabluri ale Telekom. E vorba de o investiție de circa 100.000 de lei pe care și-o va asuma bugetul local pentru ca să se poată obține finanțare prin POR. „De asemenea”, spune primarul, „prin CNI avem investiția într-o bază sportivă complexă. Avem, însă, probleme cu proiectele pornite sau anunțate în anul 2017 prin PNDL-2. Au fost șapte astfel de proiecte, din care s-a finalizat unul singur, la Grădinița nr. 7. Noi am renunțat la cinci dintre proiectele prin PNDL-2 și o să punem în practică două astfel de proiecte. E vorba de Grădinița nr. 8, de pe strada Alexandru Ivasiuc, și al doilea proiect țintește reabilitarea liceului în limba maghiară, care e clădire de patrimoniu și dorim reabilitarea acesteia”.

Administrația locală s-a ocupat în ultimele luni și cu întabulări de drumuri din perimetrul infrastructurii rutiere orășenești și așteaptă finanțare pentru asfaltarea acestora, fiind întabulate până acum 12 străzi. Alte 20 de străzi se află în procesul de întabulare.

Primarul spune că a fost la București în această problemă, a asfaltărilor, și crede că e slabă nădejde pentru a primi fonduri, așa că se va încerca asfaltarea străzilor pe plan local.

Pentru Sighetu Marmației s-a pornit și procesul de întabulare a cartierelor, proces aflat la început de drum.

Primarul Sighetului Marmației ne mai spune că s-a reușit prelungirea cu șase luni a contractului cu Wi-Fi.

„Avem în derulare câteva proiecte transfrontaliere în care credem. E vorba de instalarea de camere de supraveghere, a fost un proiect demarat de două orașe mari: Ivano-Frankivsk din Ucraina și Baia Mare. Dar am fost cooptați și noi și Solotvino în acest proiect, pentru îndeplinirea cerințelor de obținere a finanțării.

Și la Spitalul din Sighetu Marmației se derulează un alt proiect aprobat, care are ca obiect o tematică generoasă: spitale fără infecții”, încheie Vasile Moldovan.

P.S. La Sighetu Marmației școlile sunt deschise conform scenariului galben: clasele I-IV, grădinițele și clasele terminale.

Marian ILEA