Paul Antoniu s-a stins din viață la 83 de ani

0
244

Actor, poet și muzician, Paul Antoniu și-a dedicat viața culturii. S-a născut la 2 februarie 1937 în Letca, județul Sălaj. Cu toate că în copilărie și-a dorit să ajungă mecanic de locomotivă, Paul Antoniu debutează pe scena teatrului în 1959 la Deva. De-a lungul carierei nu a jucat niciun rol feroviar. În 1970 a venit în Baia Mare. Aici începe activitatea la Teatrul Municipal, de unde s-a și pensionat în 2005. Era cunoscut ca o persoană foarte activă. Cu toate că se afla la o vârstă înaintată, Paul Antoniu putea fi văzut mergând pe bicicletă prin oraș.

”Să trăiți cât tricolorul!”

“I-am cunoscut familia încă de când eram ziarist la <<Năzuința>> din Zalău (1972-1975). Ajuns în Letca am găsit urmele memoriale ale familiei sale. Școala din comună poartă numele <<Augustin Paul>> în memoria acestei familii redutabile. Paul Antoniu s-a adaptat foarte bine la Baia Mare. A excelat în poezie, epigrame, spectacole ludice, patetice însoțite cu muzică precum și jurnalism cultural. Biblioteca Județeană l-a susținut mai ales după pensionare, deoarece oameni ca Paul Antoniu sunt uitați, de regulă, de instituții. Când ne despărțeam ne salutam cu <<Să trăiți cât tricolorul!>>. Antoniu a fost un patriot desăvârșit, un om cu suflet mare. Paul Antoniu a peregrinat prin diverse centre culturale din Transilvania însoțind versurile cu frumoasa muzică românească sau clasică, ceea ce pentru noi a constituit un fel de surogat. Unde noi nu puteam ajunge ca bibliotecă, a făcut-o Paul Antoniu, pentru că noi nu ne ocupăm de chestiuni melomanice. Am pierdut un om foarte implicat, un om dăruit cu toată viața lui. Pierderea este ireparabilă, deocamdată”, a declarat Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene “Petre Dulfu” Baia Mare.

În activitatea sa, Paul Antoniu a dovedit iubirea pentru literatura română, recitând poezii ale binecunoscuților poeți Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Geo Bogza, Nicolae Labiș și alții.

În cadrul teatrului băimărean, Paul Antoniu a interpretat mai multe roluri printre care “Valter” din “Ion Anapoda” de G. M. Zamfirescu, “Otavio” din “Câinele grădinarului” de Lope de Vega, “Vlad” din “Gimnastica sentimentală” de V. Voiculescu, “Starikov” din “Căsătoria” de Gogol, “Prohaska” din “Svejk în al doilea război mondial” de B. Brecht, “Stanley” din “Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller, “Filipetto” din “Bădăranii” de Carlo Goldoni, “Spaventa” în “Bertoldo la curte” după Massimo Dursi, “ Timur” în “Turandot” după Carlo Gozzi. Reprezentanții Teatrului Municipal Baia Mare îl omagiază și deplâng plecarea la cele veșnice a actorului Paul Antoniu, după ce au colaborat cu acesta timp de peste 30 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here