PANDEMIE – Oamenii de afaceri din Maramureș cer măsuri urgente

0
435

Mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri din domeniul industrial din Maramureș au avut o întâlnire cu autoritățile județene și cu conducerea Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Maramureș, pentru a prezenta principalele probleme cu care se confruntă firmele din județ.

Oamenii de afaceri atrag atenția asupra faptului că economia județului are nevoie urgentă de măsuri concrete, care să poată ajuta firmele să treacă peste această perioadă grea. Aceștia sunt de părere că site-ul IMMInvest concret va ajuta, poate, o cincime din totalul firmelor înscrise. În aceste condiții, producția este singura salvare.

„Oricât dorim noi să ajutăm, fiindcă avem firme mari, e timpul să ne gândim că trebuie să producem cât de repede. Fiindcă, dacă nu producem, nu știm unde o să ajungem. Bu am avut niciodată probleme cu autoritățile locale, însă astăzi nu se poate face nimic în economia din plan local, fiindcă nu se știe ce măsuri se vor lua pe plan național. Nu avem o predictibilitate a măsurilor ce se vor lua. Și eu m-am înscris pe siteulIMMInvest și nu cred că se vor finanța mai multe de 20% din cereri, la ce criterii există”, a declarat Mircea Coza, manager general Cozmircom.

În unele familii, ambii părinți riscă să rămână șomeri

Alți angajatorii recunosc faptul că vor exista situații în care ambii soți dintr-o familie riscă să rămână fără loc de muncă și că pentru acești oameni trebuie găsite modalități de a-i sprijini. „Dacă acum asistăm la teama de a merge la muncă din cauza pandemiei, în viitor vom asista la lipsa locurilor de muncă. Vor exista, din păcate, situații în care ambii soți din familie sunt în situația de risc maxim de a rămâne fără loc de muncă și fără venit. Trebuie să găsim soluții pentru maramureșenii aflați în impas major” a declarat Nicolae Dăscălescu, directorul general al firmei Tehnocad SRL. Alte firme au mărturisit că și-au redus activitatea din cauza pandemiei și nu din lipsa comenzilor. “Am redus activitatea voit, fiindcă și fabricile din Germania au făcut-o, nu că nu am avea comenzi. Noi credem că, în plan județean, ar trebui să spunem un <<Nu>>  hotărât unei relaxări economice, fiindcă odată ce economia o ia la vale, nu știu cum vom reuși să ne mai redresăm”, a explicat Pamela Pop, directorul general al firmei Eaton din Fărcașa.

Măsurile economice luate sunt insuficiente

Autoritățile județene au recunoscut că, în momentul de față, măsurile luate pentru sprijinirea și relansarea economiei sunt puține și haotice. „Doresc să dăm un semnal că, economic, nu este cazul de o relaxare, ci de o mobilizare maximă pentru dinamizarea activității economice în județul Maramureș, altfel va fi foarte dificil să mai ajungem unde am fost. Suntem primii interesați să sprijinim funcționarea firmele din județ cu cei mai mulți angajați. Măsurile economice care s-au luat până acum sunt foarte puține și uneori, haotice. Există două tipuri de măsuri ce se pot lua, unele la nivel guvernamental, pe care noi încercăm să le transmitem dinspre mediul de afaceri și să le influențăm și cu ajutorul Camerei de Comerț, dar și măsuri locale, pe care le putem lua noi”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

În urma acestei întâlniri, printre altele, autoritățile județene s-au angajat să analizeze modalitățile de înființarea a unui „Fond de solidaritate” pentru familiile lovite de șomaj în urma pandemiei Covid-19, să promoveze și să sprijine producătorii locali de produse tradiționale și să stabilească pentru perioda de alertă unele măsuri pentru protejarea sănătății angajaților din firmele locale.

”Acest fond de solidaritate va fi asigurat de către administrația județeană și de către autoritățile locale, însă nu vor fi acordate sume de bani, ci se va oferi necesarul de alimente și/sau produse de protecție pentru a ieși sănătoși din această încercare prin care trece întreaga țară. Prefectura în colaborare cu autoritățile locale vor identifica familiile cel mai greu încercate, AJOFM va prezenta situația înregistrată la nivelul Agenției, iar administrația județeană în colaborare cu primăriile vor identifica măsurile menite să vină în ajutorul acestora”, au concluzionat cei de la CJ Maramureș.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here