PANDEMIE - Activitatea firmelor care ignoră regulile, suspendată

După ce la începutul lunii februarie 2021 s-a propus ca firmele ce ignoră regulile stabilite de autorități, în contextul epidemiei de coronavirus, să fie sancționate cu suspendarea, Guvernul a inițiat, în sfârșit, un proiect de lege în acest sens.

PANDEMIE - Activitatea firmelor care ignoră regulile, suspendată

Concret, autoritățile vor putea decide suspendarea activității pentru 15 sau 30 de zile (în plus față de amenda actuală), iar cei care vor ignora măsura vor risca inclusiv pedepse penale, arată specialiștii avocatnet.ro.

Practic, în momentul de față, aceste firme pot fi doar amendate cu sume între 1.000 și 10.000 de lei atunci când ignoră regulile stabilite de autorități, așa cum reiese din Legea 55/2020. Astfel, proiectul de lege discutat joi de Guvern în primă lectură va introduce în Legea 55/2020 și sancțiunea suspendării activității cu 15 sau 30 de zile, care se va aplica suplimentar față de amenda amintită.

„Întrucât în practică s-a constatat faptul că anumiți operatori economici -- reduși numeric, este adevărat, dar vizibili -- care au fost sancționați pentru astfel de fapte au continuat să încalce prevederile legale, am considerat că aplicarea sancțiunii contravenționale este nesemnificativă în raport cu profitul realizat în urma desfășurării activităților interzise. În acest sens, considerăm necesară instituirea și a unei sancțiuni contravenționale complementare. Astfel, opinăm că aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a închiderii pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite, respectiv desfășoară activitatea suspendată temporar (...) constituie o măsură adecvată și proporțională în cazul comportamentului menționat”, a declarat aseară, la finalul ședinței de Guvern, Lucian Bode, ministrul afacerilor interne.

Concret, sancțiunea complementară se va aplica distinct, după cum urmează:

suspendare de 15 zile în cazul firmelor care funcționează fără respectarea condițiilor impuse de autorități: în acest caz, se va afișa o atenționare la intrare în care va scrie că activitatea este oprită temporar din cauza nerespectării regulilor; dacă firma va redeschide mai devreme decât trebuie, autoritățile vor aplica un sigiliu și ruperea sigiliului va atrage consecințe penale;

suspendare de 30 de zile în cazul firmelor care funcționează deși ar trebui să aibă activitatea oprită din cauza restricțiilor impuse de autorități: în acest caz, se va aplica direct sigiliul și ruperea sa va atrage consecințe penale, mai spun cei de la avocatnet.ro.