PAGUBE – Bătăile de cap ale șoferilor implicați în accidente

0
421

A fi implicat, ca și șofer, într-un accident rutier, fie el soldat numai cu pagube materiale, înseamnă multă bătaie de cap și drumuri multe. Dacă accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale, conform legii, sunt anumiți pași obligatoriu de urmat.

Maramureșenii trebuie să știe că în cazul în care au fost implicați într-un accident de circulație care s-a soldat doar cu pagube materiale, legea le dă posibilitatea de a completa un formular de constat amiabil sau să se prezinte la cel mai apropiat post de poliție pentru întocmirea documentelor.

Foarte important de știut este faptul că formularul de constat amiabil se poate întocmi numai în cazul în care în accident au fost implicate maxim două vehicule și au rezultat numai pagube materiale. Este importantă completarea acestuia cu calm și cu atenție fără a omite rubrici. Trebuie să fie semnat obligatoriu de către ambele părți. În cazul în care au fost implicate mai mult de două vehicule și au rezultat doar pagube materiale sau autovehiculul a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulație, este necesară prezentarea la cea mai apropiată secție de poliție în vederea întocmirii documentelor și a eliberării autorizației de reparație”, precizează reprezentanții Registrul Auto Român.

# Care sunt obligațiile șoferilor

Conform legii, șoferii autovehiculelor implicate sunt obligați să le scoată cât mai repede în afara părții carosabile sau să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le corespunzător, pentru a elibera partea carosabilă și a nu bloca sau pune în pericol traficul.

RAR arată că în funcție de tipul poliței de asigurare, șoferul păgubit se prezintă la societatea de asigurare a șoferului vinovat, sau în cazul în care are încheiată o poliță RCA cu decontare directă, se poate prezenta la propriul asigurator. Acesta, prin specialistul constatare daune, va constata avariile și va efectua oferta de despăgubire conform unui sistem de specialitate sau a documentelor justificative depuse la dosar.

Registrul Auto Român, filiala Maramureș, atrage atenția șoferilor că reparațiile autovehiculelor trebuie să se efectueze doar în unități reparatoare autorizate de Registrul Auto Român pentru activitățile de reparații necesare și în baza unui document de intrare în reparație sau a autorizației de reparații eliberată de organele de poliție.

# Atenție la ce riscuri pot apărea

Un lucru important de reținut este că în lipsa documentului de intrare în reparație, fără a deține autorizația de reparație eliberată de poliție, se comite o infracțiune.

Iar riscurile la care se supune păgubitul când acceptă efectuarea reparației într-un service neautorizat de către RAR sunt extrem de multe. Și putem vorbi de o calitate slabă a lucrărilor, efectuarea de lucrări doar scriptic, mascând sau anulând defecte, care conduc la diminuarea siguranței rutiere cât și a participanților din trafic.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here