OFICIAL - Tăierile de la Izvoare și răspunsul autorităților

Internauții au atras în nenumărate ori atenția asupra tăierilor de la Izvoare și faptul că acolo este o zonă frumoasă care nu merită distrusă de tăierile de lemn. Doar că autoritățile au alt răspuns, după cum am aflat de la vicepreședintele Consiliului Județean, Radu Trufan.

OFICIAL - Tăierile de la Izvoare și răspunsul autorităților

„Am văzut și eu semnalele publice cu privire la tările făcute la Izvoare. Referitor la acest aspect, la ce s-a întamplat în Complex, am soliciti Ocolului Silvic Mara o informare, am primit un răspuns cum că imobilul de acolo aparține unei companii din Baia Mare, reprezentată de un domn Gherasim, care a soliciti anul trecut o marcare a acestor arbori din incinta complexului Izvoare, motivând că acești arbori nu fac parte din fondul forestier și erau proprietate privată, deci nu aparțin statului. Din răspunsul primit de la Ocolul Silvic Mara, marea majoritate a acelor copaci erau afectați, putregăioși, rupți, dânșii clamând că aceștia reprezentau un pericol real pentru persoanele din zonă care au activități în zonă, doar că nu știu ce ativități sunt în zonă, dar acesta a fost răspunsul. Arborii au fost marcați și s-a dat autorizație de tăiere. E un subiect sensibil”, spune Radu Trufan, vicepreședintele Consiliului Județean. 

„Imobilul respectiv apartine SC Cert Colect SRL din Baia Mare,reprezentata de Domide Gherasim Solovestru.Acesta din urma a depus la Ocolul Silvic Mara cererea cu nr 5471/28.09.2020,vizata de catre primaria Desesti,prin care solicitau marcarea arborilor din incinta imobilului de la Izvoare.Mentionez ca arborii respectivi nu faceau parte din fondul forestier fiind in curtea statiunii.In plus,majoritatea erau afectati de diferite defecte(putregaiosi,rupti, aninati etc) prezentind un pericol real pentru persoanele care desfasurau activitati in zona.Arborii au fost marcati si inventariati ,eliberindu-se autorizatia de taiere nr. 1671347/20.10.2020,cu respectarea legislatiei in vigoare( Codul Silvic,Ordinul 767/23.07.2018-art. 13).

   Zona la care ne referim face parte din rezervatia ROSPA0131 Muntii Gutin-sit de protectie avifaunistica,nefiind periclitate obiectivele protejate”, se arată în răspunsul celor de la Ocolul Silvic Mara.

H.D.