OFICIAL - Angajații din primării pot executa anumite lucrări cadastrale

Angajații din primăriile din Maramureș pot executa anumite lucrări cadastrale, dar doar dacă sunt autorizați de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Instituția încurajează primăriile să facă anumite lucrări de specialitate în domeniul cadastrului cu ajutorul angajaților pe care îi au.

OFICIAL - Angajații din primării pot executa anumite lucrări cadastrale

Primarii din județ văd foarte bună această idée, mai ales că ei știu cel mai bine ce este la ei în comună/oraș.

Potrivit ANCPI, „persoanele fizice autorizate în categoria E pot executa lucrări de specialitate numai la nivelul unităților administrativ-teritoriale la care sunt angajate”. Ordinul ANCPI 107/2010 arată clar că lucrările pe care le pot executa deținătorii autorizației de categorie E sunt planuri parcelare, planuri de încadrare în tarla sau planuri de situație pentru studii de prefezabilitate și/sau fezabilitate și pentru rețele edilitare locale.

Însă pentru a putea obține autorizarea ANCPI pentru categoria E, persoanele din primărie trebuie să aibă cel puțin studii medii.

„Deciziile administrației locale sunt direct legate de evidența proprietății, care reprezintă activitatea de bază a ANCPI. Așadar, colaborarea este esențială pentru implementarea proiectelor majore. Acesta este un pas important spre interconectarea sistemelor informatice ale autorităților locale și centrale și crearea unei baze de date comune, pentru eficientizarea activității. Îi încurajăm pe angajații tuturor primăriilor din țară să își folosească autorizația în beneficiul angajatorului sau să o solicite, dacă îndeplinesc condițiile legale. Crearea unei evidențe clare a proprietăților imobiliare este primul pas spre dezvoltarea comunităților locale. Avem în vedere obținerea de fonduri europene pentru scanarea supraterană și subterană a străzilor, conform Planului Național de Redresare și Reziliență”, a precizat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.

“Este un lucru benefic, deoarece cei ce lucrează în primărie cunosc îndeaproape problemele cadastrale. La noi, în Cupșeni, am caștigat două proiecte, dintre care unul pe cadastrare sectorială, care e și finalizat. Cel de-al doilea proiect este mai amplu pe cadastrare generală. Măsurătorile s-au finalizat anul trecut, iar în următoarele săptămani așteptăm specialiștii ANCPI pentru a afișa hărțile. La noi sperăm să nu mai avem probleme. Atata vreme cat avem proiect finalizat. Au fost probleme, ca la oricine, pe APIA, mejde etc Nu mai e cazul acum. De aceea am și luptat să obținem acest proiect”, a declarat primarul din Cupșeni, Lucia Butcure

“Este o idee bună, doar că am citit că pot să facă doar planuri de situație, planuri de încadrare în zonă, nu pot să facă absolut orice. Noi, la Bogdan Vodă, nu avem angajat inginer topograf, dar dacă o să putem, atunci o să ne angajăm”, a adăugat Anuța Enea-Bizău, primarul din Bogdan Vodă.  

H.D.