OCROTITORUL COPIILOR - Ce tradiții respectă creștinii de Sfântul Ioan?

Ieri, 6 ianuarie a fost Botezul Domnului (Boboteaza), iar astăzi, 7 ianuarie este a doua zi de Bobotează, și ziua în care creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Iisus Hristos în apele Iordanului.

OCROTITORUL COPIILOR - Ce tradiții respectă creștinii de Sfântul Ioan?

Ieri, 6 ianuarie a fost Botezul Domnului (Boboteaza), iar astăzi, 7 ianuarie este a doua zi de Bobotează, și ziua în care creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Iisus Hristos în apele Iordanului. Ioan Botezătorul este considerat și ocrotitorul copiilor.

Muzeografa Gabriela Filip, de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, povestește care sunt datinile și credințele în comunitatea tradițională de Sfântul Ioan și ce trebuie respectat. În această zi nu se spală și nu se gătește. Se spune că în dimineața zilei de Sfântul Ioan fiecare om trebuie să bea din Agheasma Mare și să stropească cu aceasta prin casă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului. Nu se lucrează nimic, iar cel care lucrează va avea parte numai de necazuri tot anul. De asemenea, de la Sfântul Ioan încoace se înmoaie gerul și vremea începe să se încălzească ușor. Se mai spune că această zi este una a bucuriei, iar cine nu se veselește va fi trist tot anul. „În această zi, există în anumite zone ale țării, obiceiul numit <<Iordănitul femeilor>>. Acest obicei constă în adunarea în cete a nevestelor la câte o gazdă, unde duc alimente și băutură pentru ospăț. În unele sate, tinerele neveste erau integrate în comunitatea femeilor căsătorite printr-un ritual special, în care, printre altele, nevestele tinere erau duse și udate la o fântână sau la un râu”, a povestit muzeografa.

Toți cei care poartă numele de Ion, Ioan, Ioana, Ionela etc., își sărbătoresc azi ziua numelui.

V.R.