O mămică cu doi copii duce lipsa unui trai decent

0
34

Achim Ileana din Firiza are 39 de ani și suferă de dublă scolioză (are coloana vertebrală curbată). Aceasta e divorțată și are în grijă doi copii. Un băiat de 15 ani și o fetiță de 13 ani.

Ileana ducea o viață normală până la vârsta de 13 ani, când, împinsă de un copil, a căzut și s-a lovit puternic la spate. De atunci și până azi, femeia suferă de această boală, care, spune ea, îi provoacă mari dureri, cu atât mai mult cu cât nu urmează un tratament.

„Suport dureri mari mai ales atunci când se schimbă vremea. Mă dau doar cu unguent. Mi-ar trebui medicamente, ar trebui să fac recuperare, dar nu am bani”, povestește aceasta.

Pe lângă problemele mamei de sănătate, Ana Maria, fetița acesteia suferă de retard mental (o afectiune cronică care se manifestă prin reducerea importantă a funcției intelectuale). Cu toate acestea, Ana învață la o școală normală.

„Acum merge pe clasa a V-a, dar, din păcate nu știe aproape nimic. Are nevoie să învețe la o școală specială, unde să se ocupe altfel profesorii de ea. I-am făcut de două ori dosarul pentru pensionare, dar mereu mi l-au respins. Mai mult s-au comportat și foarte urât cu mine doamnele de acolo. Acum ne descurcăm cum putem. Mergem mai departe”, spune Ileana.

Le lipsesc bunurile de bază

Familia nu cere lucruri mari de la viață. Cea mai mare nevoie fiind un aragaz. Mama gătește pe o sobă veche, cu care se descurcă greu.

„E cald, iar eu trebuie să fac foc de câte ori vreau să gătesc ceva. Tare de folos ne-ar fi un aragaz. Pe lângă asta ne descurcăm greu cu alimentele, cu hainele la copii. Dacă cineva are bunuri pe care nu le mai folosește, incusiv un dulap simplu cu două uși, ne-ar fi tare de folos”, povestește femeia.

Aceasta a muncit până acum doi ani, în mai multe locații, dar, după aceea n-a mai reușit datorită durerilor provocate de coloană (a lucrat mult în picioare), și pentru că trebuia să aibă grijă de copii.

De atunci se descurcă cum poate. Trăiesc dintr-un venit mic de aproximativ o mie de lei pe lună, bani din pensie și alocații. |n raport cu cheltuielile, banii sunt prea puțini.

Miercuri, 19 august a fost ziua de naștere a Ilienei, a împlinit 39 de ani. Cu această ocazie femeia își dorește sănătate pentru ea și copii, dar și lucrurile de strictă necesitate de care, prea frecvent duc lipsa. Dacă pentru unii mâncarea este un moft, pentru ei este o pură necesitate.

Aragazul, dulapul, hainele și mâncarea sunt o parte din bunurile de care familia duce lipsă.

Dacă printre dumeavoastră există oameni care vor să ajute familia, o găsesc în localitatea Firiza, nr. 12, pe Strada Forestierilor. De asemenea și la numărul mamei de telefon 0752422636.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here