NESIMȚIRE – Medicamentul Euthyrox, la pachet cu o cutie de măști la 300 lei!

0
1268

Mai mulți băimăreni care au nevoie de tratament cu Euthyrox au mărturisit că au găsit medicamentul la o farmacie din Baia Mare, dar acolo li s-a condiționat  primirea medicamentului de comanda unei cutii cu 50 de măști, la prețul de 300 de lei. Asta în condițiile în care medicamentul în cauză costă sub 10 lei. “Când m-am dus la farmacie mi-au spus că îmi comandă Euthyroxul dar că trebuie să comand și o cutie de măști de 300 lei, cu 50 de bucăți. Nu se poate așa ceva! Acum găsești și măști cu 1,5 lei sau 2 lei. Eu trebuie să dau, practic, 300 lei ca să-mi pot lua medicamentul care costă 9 lei! Este o farmacie pe bd. Traian. Farmacista a spus că poate să-mi comande, dar depozitul condiționează medicamentul de comanda de măști. Nu am pățit numai eu așa. Mai am o colegă de serviciu căreia i s-a întâmplat la fel”, reclamă o băimăreancă.

# Adevărații farmaciști se dezic de astfel de practici

Conducerea Colegiul Farmaciștilor Maramureș susține că astfel de practici sunt de condamnat și că nu se poate ca achiziția de medicamente să fie condiționată de cumpărarea de măști. Nici explicația că ele nu pot fi comandate decât împreună nu stă în picioare.

“Așa ceva nu este corect. Este o minciună. Măștile se comandă de la depozite tehnico-medicale. Acestea nu au voie să pună pe piață medicamente. Măștile se comandă dintr-o parte, iar medicamentele din alta. Sigur că, dacă te-ai stocat cu măști, acum vrei să le vinzi. Nu este voie să condiționezi niciun medicament. Astfel de practici trebuie sancționate. Astfel de lucruri nu o să vezi niciodată la o farmacie individuală”, a declarat Simina Timiș, președintele Colegiul Farmaciștilor Maramureș.

# Criza Euthyrox persistă în Maramureș

Aceasta a mărturisit că în județul nostru, ca peste tot în țară, medicamentul Euthyrox se găsește greu și că farmaciile pot să-l comande numai pe baza rețetelor compensate de la pacienți.

“Nici noi nu stăm tare grozav. Acum suntem condiționați de comenzi justificate. Asta înseamnă că bolnavii trebuie să aibă o rețetă compensată ca noi să putem să cerem o serie și un număr de rețetă și să putem să-l înregistrăm în platforma depozitelor și să demonstrăm că medicamentul rămâne în țară. Medicamentul costă 9 lei și, din păcate, nu prea este. Am văzut că s-au primit donații la nivel național dar la noi nu au ajuns. În Maramureș nu sunt farmacii care să fi primit nicio donație. Cea mai apropiată localitate de noi care a primit medicamentul este Cluj. Această situație nu este de acum, este de mult, nu doar de la începutul anului”, a explicat Simina Timiș.

#Medicamente “cu țârâita” pentru pacienți

În aceste condiții, fiecare farmacie încearcă să se descurce cum poate și să găsească metode prin care să asigure tratamentul pentru cât mai mulți pacienți.

“La noi în farmacie am primit de la diverse depozite câteva cutii de Euthyrox de diverse concentrații. Am mai primit și flacoane de Accu-thyrox, care este același lucru, dar este sub formă de soluție. Noi dăm fiecărui pacient câte un blister să aibă câte o lună de zile tratament. Asta este tot ce putem face. În plus, să facem mereu comenzi justificate. Comanda este mult îngreunată pentru că majoritatea pacienților nu beneficiază de compensare. Pacientul are, de obicei, rețetă simplă de la medicul de familie pentru că merge o dată sau de două ori pe an la control, la Cluj. Specialistul le spune ce concentrație să ia și pentru 9 lei nu merge la medicul de familie pentru rețetă compensată. Așa că noi fie primim solicitarea de la pacient direct, fie pacientul vine cu o rețetă simplă de la medicul de familie. Dar dacă ea nu poate fi înregistrată în sistem nu putem să facem comanda. În situția asta se află cei mai mulți pacienți, peste 90%. Noi avem și câțiva copilași care au nevoie de Accu-thyrox și pentru ei am mai găsit, dar foarte greu ne descurcăm. Este îngrozitor. Sunt foarte multe medicamente deficitare. Cât timp a fost tolerat exportul paralel am avut probleme. Acum, cu starea de urgență s-a oprit, dar înainte totul mergea la export, direct din depozit. Noi întrebăm depozitul dacă are pe stoc medicamentul respectiv și ei spun că nu, iar noi trebuie să-i credem pe cuvânt”, a explicat Simina Timiș.

Ministerul Sănătății recunoaște că criza pe piață a acestui medicament persistă și a anunțat la începutul acestei luni că va suplimenta cantitatea de medicamente. “Livrările de Euthyrox comprimate vor continua în cursul trimestrului II 2020, cu cantități suplimentate în procent de 10 până la 30% în raport cu trimestrul I. Se asteaptă ca, acest fapt coroborat cu prescrierea și eliberarea rațională, implementată deja de farmacii, să contribuie la reechilibrarea disponibilității Euthyrox pe piață”, precizează Ministerul Sănătății.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here