NEMULȚUMIRI - Ziua din an când polițiștii nu vor da amenzi șoferilor

Polițiștii pun presiune pe cei din Ministerul de Interne și declanșează protestele la începutul săptămânii viitoare. Protestele încep, conform calendarului stabilit, în data de 11 ianuarie.

NEMULȚUMIRI - Ziua din an când polițiștii nu vor da amenzi șoferilor

Sindicatele din poliție cer „revizuirea măsurii Guvernului de înghețare a salariilor polițiștilor” și punerea în plată a compensației de risc.

„În cursul zilei de 5 ianuarie, reprezentanții federațiilor sindicale au fost contactați pentru a dezbate un calendar comun de proteste, ca răspuns la înghețarea salariilor, adoptată fără consultarea partenerilor de dialog social.

În cele din urmă, conform adresei de mai jos, am convenit asupra formelor de protest care să poată fi puse în aplicare de toți polițiștii și polițiștii de frontieră, care au fost extrase din sondajul realizat în rândul polițiștilor. De asemenea, am identificat mai multe soluții care să atenueze impactul OUG 226/2020, dintre care amintim punerea în plată a compensației de risc, drept prevăzut de art. 14 din Anexa VI a Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În situația în care nu vom fi consultați și nu va exista voință pentru a elimina această inechitate salarială reprezentată de înghețarea salariilor polițiștilor, vom fi obligați să punem în aplicare toate cele 3 etape ale formelor de protest stabilite”, spun sindicatele din poliție. 

Sindicatele cer revizuirea măsurii Guvernului de înghețare a salariilor polițiștilor, punerea în plată a compensației de risc recunoscută polițiștilor prin Legea 153 din 2017, pentru că ”exercitarea profesiei de polițist implică, prin natura sa, îndatoriri și riscuri deosebite”. Meseria de polițist este singura ocupație din România pentru care legiuitorul a recunoscut că este generatoare de pericol. 
Calendarul de proteste înseamnă 11 ianuarie, ziua când polițiștii vor aplica doar sancțiunea Avertismentului scris sau verbal, respectiv „polițiștii vor face abstracție de lipsa de personal înregistrată la nivelul fiecărei structuri și vor fiu mai riguroși în exercitarea sarcinilor și atribuțiilor de serviciu, chiar dacă cetățenii vor aprecia ca fiind exces de zel”.

„În 18 ianuarie polițiștii vor executa doar atribuțiile din fișa postului, nu și comunicarea deciziilor de carantinare/izolare, întocmirea proceselor verbale de comunicare a unor documente emise de DSP sau verificarea persoanelor carantinate/izolate la domiciliu. Polițiștii nu vor mai fi de acord cu efectuarea de ore suplimentare, sens în care vor depune rapoarte la nivelul unităților prin care aceștia își vor exprima intenția de a nu fi solicitați pentru a îndeplini atribuții de serviciu în afara orelor de program, respectiv în 25 ianuarie vor asigura doar urgențele. Tot atunci va fi organizat un protest în fața MAI. Formele de protest vor înceta în momentul în care polițiștii nu vor mai fi desconsiderați prin măsurile care au fost dispuse prin OUG 226 din 2020”, se arată în documentul transmis conducerii Guvernului și MAI. 

H.D.