Biserica în timpul pandemiei

1
102

Pentru mulți credincioși începutul anului 2020 a fost unul diferit din toate punctele de vedere. Atât mersul la biserică duminică de duminică, cât și întâlnirile cu familia și prietenii s-au transformat în spaimă și stres.

Leontina își dorește viața dinaintea pandemiei, fără mască în lăcașurile de cult, fără spaima de a săruta o icoană. “De când e lumea și pământul mi-am petrecut duminicile la biserică. Acuma de când e pandemie nu mai poți să te bucuri de liniștea și atmosfera de sărbătoare din biserică. Stau acasă și ascult slujba la televizor. Acum de când s-a deschis biserica mă duc, dar tot nu e cum era. Mergem cu masca pe gură, abia ne mai cunoaștem, abia ne mai salutăm, poate schimbăm două vorbe pe fugă și atât. Nimic nu mai e la fel. Să mergem la biserică ca și pe vremuri. Fără mască, fără dezinfectant, să ne închinăm în fața crucii și să ne refugiem în colțul nostru, unde rugăciunile sunt mai puternice decât acasă”, spune Leontina Bărbos, de 64 de ani.

“Am urmărit slujba online”

Maria, în vârstă de 26 de ani, ne spune că a urmărit slujba la televizor, online, în fiecare duminică sau sărbătoare. “A fost dificil sincer, niciodată nu mă gândeam că un virus va putea să ne destrame așa. Să nu mai zic că pentru prima oară în viața mea nu am participat la slujba de Paște… Când s-a vorbit despre închiderea bisericilor am fost speriată, mi-am dat seama cât e de serios totul. De câteva săptămâni s-au redeschis bisericile așa că merg și stau afară, în curte. Nu am intrat deloc înăuntru. Mi-e frică să nu mă îmbolnăvesc sau mai rău, să îmbolnăvesc eu pe cineva. Până la urmă conexiunea cu Dumnezeu nu e numai la biserică, e în sulfetul nostru. Și recomandarea mea e să ne protejăm, să mergem cu mască peste tot și să avem grijă de noi!”, încheie tânăra.

Rugăciuni la lumina candelei

Sunt și maramureșeni care aleg să nu meargă deloc la biserică în această perioadă. “Trăim vremuri grele, de când eram copil mic nu am auzit așa ceva, să ne închidă bisericile. Facă ce-or crede, numai să fim bine, că tare greu îi să fii bolnav. Pe timpul pandemiei nu merg la biserică. Nu am fost de mult timp, mă rog la mine în cameră, am aprins o candelă. Dumnezeu ne aude și așa”, a precizat Ileana P., în vârstă de 68 de ani.

O perioadă extrem de grea

Augustin Vasile, preot la “Parohia Nașterea Domnului” din Baia Mare, ne spune că această perioadă pentru biserică a fost una delicată, pe care o parcurge cu greu.“Este o altă lume. Biserica noastră trece printr-o perioadă extrem de grea cu care nu ne-am mai confruntat. Mai vin la biserică doar 60% din cei care veneau de obicei. Și aceia sunt mai mulți tineri. Cei mai în vârstă sunt îngroziți de virus, nu prea vin sau au alte probleme. Și care vin sunt cu mască. E greu pentru că nu mai putem organiza ceremonii, nunți, botezuri ca și până acum”, a precizat preotul pentru “Glasul Maramureșului”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here