MUNCĂ DOAR PENTRU UNII – Puturoșii, lăsați fără ajutoare sociale

Adevărul este că sunt printre noi oameni care s-au obișnuit să trăiască din ajutorul social și prin urmare nu sunt dornici să muncească, chiar dacă ar fi apți din punct de vedere fizic. Unde mai pui și că le este rușine să presteze acele ore de muncă în folosul comunității, pentru că alea sunt pentru alții.

MUNCĂ DOAR PENTRU UNII – Puturoșii, lăsați fără ajutoare sociale

Fostul ministru la Muncii, Violeta Alexandru, spune că “România pare că s-a resemnat văzând că oameni apți de muncă abandonează eforturile de a căuta și ocupa un loc de muncă”.

“Văd mai multe inițiative ale primarilor în sensul  de a sista acordarea ajutoarelor sociale la începutul acestui an. Trebuie să înțelegem cauzele actuale ale acestui fenomen și, mai ales, să nu îi abandonăm ci să îi ajutăm pe acești oameni să participe activ în piața muncii. Când avem, poate, cea mai mare nevoie, o parte importantă din forța de muncă rămâne nevalorificată”, spune fostul ministru.

“Știu că în Dragomirești aveam la finele anului trecut un număr de 73 de persoane beneficiare de ajutor social. Personal, cred că procedează foarte bine acei primari care sistează ajutoarele sociale. Mă refer aici la persoanele apte de muncă și care trebuie să presteze munca în folosul comunității și nu dau curs solicitării atunci cand sunt chemați la muncă. De asta sunt localitățile pline de mizerii. Asta și pentru că mulți dintre cetățeni nu respectă normele de conduită morală considerând că beneficiarii de ajutor social au obligația de a face curățenie peste tot în UAT. Ori fiecare locuitor are obligația de a face curățenie în fața locuinței sale”, spune un reprezentant al Primăriei Dragomirești.

Maramureșul figura la jumătatea anului trecut cu un număr total de beneficiari de venit minim garantat de 4264 de persoane. Cele mai multe din ele erau în Ulmeni, unde aproape 400 de oameni trăiesc din acești bani dați de stat. Sunt mulți și la Sighetu Marmației, cu 279 de persoane sau 158 la Satulung. Surprinzător sau nu, municipiul reședință de județ are mai puțini beneficiari de VMG decat Sighetu Marmației, Baia Mare figurând în statisticile Agenției Județene pentru Prestații Sociale cu 233 de persoane.

De altfel, primarul Sighetului, Vasile Moldovan, recunoaște că a cerut o situație exactă a acestor beneficiari de VMG pentru a vedea exact cum stau lucrurile. Pentru că, spune acesta, Sighetul are prea mulți beneficiari de ajutoare sociale.

HD.