MODIFICĂRI - Ai nevoie de aprobarea vecinului pentru a adopta câini

Persoanele care vor adopta mai mult de doi câini din adăposturile publice vor avea nevoie de acordul asociaţiilor de proprietari sau al vecinilor înainte de depunerea cererii de adopţiei, potrivit noilor modificări.

MODIFICĂRI - Ai nevoie de aprobarea vecinului pentru a adopta câini

Hotărârea de Guvern ce modifică regulile de adopţie a câinilor din adăposturile publice a fost publicată săptămâna aceasta în Monitorul Oficial.

Prin urmare, noua lege introduce obligaţia celor care vor să adopte mai mult de doi câini să prezinte fie acordul asociației de proprietari, fie acordul vecinilor, după caz, până acum, în legislație era prevăzut doar acordul asociației.

Totuşi, actul normativ nu explică despre ce vecini este vorba: vecini ai locatarului, care ar putea fi direct afectaţi de prezenţa câinilor în apartament, sau de vecinii din preajma casei adoptatorului, precizează avocatnet.ro

Printre modificările aduse de către această lege se numără şi stabilirea unui număr maxim de câini pe care asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor le pot lua din adăposturile publice, respectiv de 20 pe lună.

O altă prevedere ce vizează asociaţiile şi fundaţiile de profil este legată de faptul că acestea pot prelua câinii care necesită îngrijiri medicale de specialitate fără a aştepta termenul legal de adopţie, având obligaţia de a nu mai da câinii spre adopţie înainte de împlinirea termenului legal de revendicare, respectiv de 14 zile lucrătoare. În acelaşi timp, s-a eliminat obligaţia reprezentanţilor asociaţiilor care participă la examinarea medicală să aibă studii de specialitate în domeniu.

 C.S.