Model 3D de monitorizare a gospodăriei tradiționale

1
18

Un grup de studenți, profesori și ingineri de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, au realizat un proiect de monitorizare a nivelului de degradare a caselor aflate în cadrul Muzeului de Etnografie din Baia Mare.

Dezvoltarea prelucrării imaginilor din ultima perioadă, precum și a unor programe care preiau și modelează pozele, au dus la realizarea unui model 3D cu scopul de a păstra imaginea vie a gospodăriei autentice românești. Realizatorii proiectului au pornit de la Muzeul Satului din Baia Mare. Inițiatorii proiectului au preluat imaginile folosind o dronă și au determinat coordonatele reperelor fotogrametrice utilizând o stație fotografică. Odată cu captarea imaginilor aceștia au realizat, cu tehnici fotogrametrice, modelul 3D al unei case tradiționale maramureșene.

“Avantajul creării acestui model 3D al unei gospodării tradiționale românești constă în monitorizarea și identificarea nivelului de degradare, facilitând operațiunile de păstrare și reconstrucție în cazul unui eveniment neprevăzut”, a declarat o studentă ce a participat la acest proiect. Gospodăria Costeni din zona Lapuș a fost subiectul de realizare a machetei 3D din cadrul Muzeului de Etnografie Baia Mare. Vor urma și alte case să fie supuse realizării de machete în scopul conservării.

Acest proiect de cercetare a fost realizat pentru a participa la Simpozionul Științific Studențesc USAMV Cluj-Napoca, 2020.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here